Zavod za transfuziju: Besplatno testiranje inteligencije svima koji dobrovoljno daju krv

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 19.12.2022. u 12:42
Zavod za transfuziju krvi i Mensa potpisali su Memorandum o saradnji u cilju aktivne podrške i podsticanja davalaštva krvi.

Memorandumom je omogućeno besplatno testiranje inteligencije svim građanima koji budu dobrovoljno dali krv, navodi se u saopštenju Zavoda za transfuziju krvi.

Potpisnici Memoranduma direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Tamara Šćepanović i predsjednik Mense Marko Lakić, nadaju se da će se ovim i sličnim akcijama privući pažnja građana i probuditi svijest o dobrovoljnom davanju krvi.

Šćepanovič je istakla, “da dobrovoljni davaoci krvi imaju samo jedan motiv kada dođu da daruju krv, a to je da davanjem dijela sebe nekome produže život”.

Šćepanović dodaje, “oni su zaista pravi heroji našeg društva, a s obzirom da pacijenti kojima je njihova krv spasila život nijesu u prilici da im upute zahvalnost, ovakva vrsta donacije predstavlja jedan zaista lijep način kojim se ukazuje pažnja ovim humanim ljudima”.

Šćepanović vjeruje da će ove akcije doprinijeti da transfuziološka služba u svakom trenutku ima stabilne zalihe krvi, kako bi mogla da odgovori svim izazovima koji ih očekuju.

Predsjednik Mense Crne Gore Marko Lakić zadovoljan je što su u prilici da podrže dobrovoljno davalaštvo, te daju doprinos u humanim akcijama koje sprovodi Zavod za transfuziju krvi Crne Gore.

Lakić je poručio da su zadovoljni što mogu da pomognu, “u promociji dobrovoljnog davalaštva” i nadaju se da će i druge institucije slijediti taj primjer.

Sagovornici ističu da vjeruju da će dobra saradnja postati praksa koja će podstaći građane na humani čin, te da će i drugi slijediti primjer kako bi se promovisalo poboljšanje dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.