Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zavodu fali novca za asistente u nastavi, čeka se dogovor resornih ministarstava

potrebe
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.06.2016. u 07:39

Zavod za zapošljavanje nema novca da u narednoj školskoj godini plati asistente u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

Nakon žalbe slušaoca radija Antena M, da se nerijetko dešava da njegovo dijete sa autizmom, asistenta u nastavi dobije kada je školska godina u jeku, odnosno, kako je kazao "u oktobru ili kasnije”, taj radio se obratio Zavodu za zapošljavanje, koji finansira plate asistenata. 

Pitali su da li će djeca sa posebnim obrazovnim potrebama imati asistente u nastavi od 1. septembra ove godine.

"Nažalost, Zavod za zapošljavanje nema finansijskih mogućnosti da realizuje ovaj program za školsku 2016/17 godinu“, odgovorila je Marijana Radović iz Zavoda.

Sa činjenicom da Zavod neće moći da plati asistente u Ministarstvu prosvjete, kako je saopšteno, nisu upoznati, pa su uputili na Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 

"Prije svega, ja u ovom trenutku nemam sve potrebne informacije. Takođe, Ministarstvo je tu neka vrsta mogućeg posrednika. Ja ću, naravno o ovome detaljno razgovarati sa direktorom Zavoda da vidimo kakve su mogućnosti. Definitivno moramo uraditi sve da to ne bude nešto što bi osporilo nastavak jednog zaista značajnog projekta koji je pokazao određene rezultate. Moramo pronaći neko rješenje da se nastavi taj angažman“, poručio je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić.

On je objasnio i da postoji, kako je kazao, međuresorni problem između njegovog resora, Ministarstva prosvjete i Zavoda za zapošljavanje.

"Čini mi se da je to od početka loše raspoređeno, da se nije dobro planiralo i sistemski uskladilo da bi to funkcionisalo. Evo, već iz godine u godinu imamo isti problem“, rekao je Marić.

Problemi sa finansijama nisu novina, naveo je on, pa je upitno kako će problem biti riješen, ali napominje da vjeruje da se problem može riješiti, makar kratkoročno.

"Dugoročno treba razmišljati koji su to koraci koje treba preduzeti da bi se napravila održivost ovakvih projekata u seriji socijale, obrazovanja i zdravstva“, dodao je Marić.

Kako su iz Zavoda saopštili, u školskoj 2015/16 godini, kroz program javnog rada bilo je uključeno 256 asistenata, od čega 181 u osnovnim, 17 u srednjim školama, dok je u predškolskim ustanovama posao našlo 58 asistenata.

Program omogućava djeci i mladima sa posebnim obrazovnim potrebama da se uz pomoć i podršku asistenta u nastavi obrazuju po inkluzivnom modelu. Takođe predstavlja šansu za nezaposlena lica, koja su osposobljena za rad sa tom djecom, da se zaposle  na određeno vrijeme, najčešće od četiri do devet mjeseci.

Izvor: CDM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci