Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Završen četvoromjesečni projekat promocije romskog folklora

romii
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 30.12.2015. u 17:22

Protekla četiri mjeseca romski mališani pamtiće dugo. U okviru projekta „Promocija romskog folklora u Nikšiću“ koji je realizovala NVO „Udruženje Roma Budo Tomović“, pedesetak romske djece učilo je tadicionalne romske igre i upoznavalo običaje svog naroda. 

Koordinatroka, Rajka Dragnić, kaže da se projekat sastojao iz više radionica tokom kojih su  djeca vježbala folklorne korake, tipične romske igre, a organizovane su i radionice u kojima su djeca glumila, pravila maske, i učestvovala u raznim dramskim sadržajima.

„ Cilj je bio da se prije svega okupi ta romska omladina kako bi na kvalitetan način koristili svoje vrijeme. Naravno, to je podrazumjevalo i promociju romske kulture i romskih običaja. Veoma smo zadovoljni na kraju pošto možemo reći da je cilj negdje relaizovan jer je svijest romske omladine o korišćenju slobodnog vremena na jako niskom nivou“, istakla je Dragnić dodajući da je radionice posjećivalo od 20 do 50 djece.

Duško Marković, evaluator projekta, ispred Media tima, zaključuje da ne treba očekivati da će se jednim ovakvim projektom riješti bilo šta vezano  za romsku kulturu i tradiciju, ali njime se svakako skreće pažnja da se u narednom akcionom planu, koji će biti kreiran početkom godine, moraju predvidjeti sredstva za veću kulturnu inkluziju Roma.

„ Nadamo se da će zaživjeti njihovo kulturno umjetničko društvo, te da će bitii više radionica i edukacija.  Glavni problem je i u nedovoljnoj edukaciji kod same romske populacije, jer oni ne znaju dovoljno o svojim običajima i tradiciji“, kaže Marković i dodaje da vjeruje kako su ovim projektom uspjeli pokrenuti neke procese kako bi u budućnosti država i opština prepoznale značaj sličnih konkursa.

Tahir Hajrušaj, asistent na projektu ispred“ Udruženja Roma Budo Tomović“, zahvalio se opštini na dodjeli sredstava,  ali i saradnicima sa kojima je uspješno realizovan, kako je istakao, važan projekat za romsku djecu.

Projekat je podržala nikšićka Komisija za raspodjelu novca nevladinom sektoru sa 2.520 eura. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.