Završen EKO omladinski kamp na Vučju: Nova znanja o zaštiti životne sredine

FORS Montenegro
 • Autor onogost.me
 • 01.10.2022. u 09:01
Trodnevni EKO kamp za učenike srednjih škola iz Nikšića i Trebinja, koji je organizovan u cilju podizanja nivoa svijesti o značaju zaštite životne sredine i prirodnih resursa i usvajanja ekološki odgovornog ponašanja, završen je juče.

Kamp je u organizaciji FORS Montenegra – Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore, u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”.

„EKO kampu je prisustvovalo 20 učenika, koji su ovom prilikom stekli nova znanja o zaštiti životne sredine, upravljanju otpadom, reciklaži i reciklažnim dvorištima, mogućnostima reciklaže u školi, ciljevima održivog razvoja, značaju prekogranične saradnje u ovoj oblasti i sl. Posebna pažnja je posvećena interaktivnim radionicama i organizaciji vršnjačke edukacije, kako bi učesnici prenijeli stečeno znanje na svoje vršnjake u školi“, navode iz FORS Montenegra.

Predavači na EKO Kampu su bili Aleksanadar Perović, dugogodišnji ekološki aktivista i osnivač i izvršni direktor NVO „Ozon“ i Olivera Lučić, profesorka biologije iz Nikšića.

„Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Realizuje ga FORS Montenegro, u partnerstvu sa Gradom Trebinje i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Sprovodi se u Nikšiću i Trebinju, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom itd“, dodaju oni.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 584.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 406.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 220.000 eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedilo Ministarstvo javne uprave. Doprinos Komunalnog preduzeća je 3.300 eura.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.