Završen projekat „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice“

14248821_644253969070596_1815213585_n
privatna arhiva

Na  juče održanom sastanku realizovana je i poslednja akcija u okviru projekta „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice“  koja je podrazumijevala formiranje volonterske ribočuvarske službe.

Kako je saopštio koordinator projekta, Nikola Perović, volontersku ribočuvarsku službu čini 10 mještana sela Liverovići i oni će u budućnosti biti zaduženi da čuvaju jezero od krivolova i vrše edukaciju ribolovaca i posjetilaca o značaju održivog korišćenje jezera i rijeke Gračanice.

„Volonteri ribočuvari su prošli i obuku koja je organizovana radi što bolje pripreme za izazove koji ih mogu očekivati tokom volonterskog djelovanja. Na kraju upriličen je sastanak na kojem je promovisana volonterska ribočuvarska služba i članovima su podijeljeni radni konbinezoni“, poručio je Perović i dodao  da je prevashodni zadatak službe ostvarivanje dobre komunikacije sa posjetiocima i ribolovcima i preventivno i edukativno djelovanje na području jezera Liverovići i rijeke Gračanice.

 „Na sastanku  se razgovaralo i o dosadašnjim aktivnostima na uklanjanju otpada oko jezera kao i aktivnostima na izgradnji ljetnjikovca. Konastatovano je da je uz pomoć FAKT-a dosta urađeno ali i da su pojednci i privatni sektor imali značajnu ulogu i da su obezbijedili veliku pomoć za radove koji su obavljani tokom ljetnjeg perioda na obali jezera. Zajednički stav prisutnih je bio da i nakon završetka projekta kao grupa građana trebaju nastaviti sa aktivnostima na oplemenjivanju i uljepšavanju terena, a tokom sastanka iznešeno je i nekoliko zanimljivih predloga poput pravljenja sportskog terena pored izletišta, izgradnja osmatračnice radi lakšeg praćenja stanja na jezeru, te niz predloga za korišćenje izletišta u edukativne svrhe i organizovanje raznih manifestacija na tom terenu“, istakao je Perović.

Završnu riječ na  sastanku je imao Rašo Jaredić predsjednik SRK „Župa“ koji je istakao  značaj postojanja službe za buduće očuvanje jezera i pomenuo neke negativne primjere  iz prošlosti koji se ne smiju ponavljati.

Projet „Povećanje zaštite jezera Liverovići i rijeke Gračanice“ koji je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo na konkursu „građanska akcija“   počeo je sa realizacijom u aprilu  tekuće godine. Realizovala ga je  neformalna grupa građana sastavljena od ljubitelja prirode i mještana Liverovića u saradnji sa SRK Župa i NVO Društvom mladih ekologa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci