Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Zbog dugovanja ZZZCG mnoge osobe sa invaliditetom ostale bez posla”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 03.12.2022. u 09:09
Cjelokupna situacija u društvu i politička nestabilnost u Crnoj Gori uticale su na kvalitet života osoba sa invaliditetom, kazao je izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović i istakao da se u posljednjih godinu ne mogu navesti veći pomaci u istvarivanju prava OSI. Kao jedan od najvećih problema naveo je funkcionisanje Fonda za zaštitu lica sa invaliditetom unutar Zavoda za zapošljavanje zbog čijih su dugovanja prema poslodavcima mnoge osobe sa invaliditetom ostale bez posla.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Macanović je rekao da, ukoliko posmatramo period od deset godina unazad, ne može se reći da nema pomaka u položaju OSI u Crnoj Gori.

“Međutim ako posmatramo period u posljednjih godinu dana, nažalost, nema mnogo toga sa čim bismo se mogli pohvaliti”, kazao je on u Jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro".

Istakao da je cjelokupna situacija i politička nestabilnost u Crnoj Gori uticala na kvalitet života osoba sa invaliditetom. Između ostalog, nije konstituisan Savjet koji je ključno tijelo koje se bavi pravima osoba sa invaliditetom.

“Unutar Ministarstva ljudskih prava ukinut je Direktorat za jednakost lica sa invaliditetom i to je jako negativna odluka jer se nigdj više ne pominju OSI”, rekao je on i dodao da je treći problem funkcionisanje Fonda za zaštitu lica sa invaliditetom unutar Zavoda za zapošljavanje.

“Postoje ogromna kašnjenja u ostvarivanju prava na subvencije poslodavcima koji zapole osobe sa invaliditetom, kasne isplate refuundacija poslodavaca koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom i zbog tih problema dešavalo se da osobe sa invaliditetom ostaju bez posla jer poslodavci nijesu mogli da istrpe dugovanja Zavoda koja mogu da iznose i više desetina hiljada eura”, rekao je Macanović.

Kazao je da Savezu slijepih Zavod duguje 50 hiljada eura, a UMHCG skoro 100 hiljada eura.

Osobe sa oštećenim vidom u narednih godinu imaće uslugu vidjećeg pratioca, najavio je Macanović.

“U toku je realizacija većeg projekta koji ima za cilj podršku osobama sa invaliditetom. Početkom februara Savez slijepih će nastaviti sa uslugom vidjeći pratilac koju pilotiramo u tri grada, Podgorici, Bijelom Polju i Nikšiču, a od februara će on biti u još osam gradova u kojima Savez slijepih ima svoje lokalne organizacije. Tako da osobe oštećenog vida mogu očekivati uslugu vidjećeg pratioca u narednih godinu”, kazao je on.

On je pohvalio opštine Podgorica i Nikšić koje su unaprijedile infrastrukturu za kretanje osoba sa invaliditetom u tim gradovima.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.