Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zbog prekoračenja ovlašćenja postupci protiv 11 policajaca

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 29.06.2024. u 09:24
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom 2023. godine evidentiran je značajan broj prijava građana zbog navodnih prekoračenja ovlašćenja i nezakonite upotrebe prinude od strane policijskih službenika.

Ovo se navodi u prvom prilogu Vlade za izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori 2024. godine.

U periodu od 1. januara do 31. decembra prošle godine, Ministarstvu je podnijeto ukupno sedam prijava u vezi sa ovim pitanjima, a u pet slučajeva prijave su se odnosile na upotrebu prinude van policijskih prostorija, dok su u dva slučaja prijave podnijete zbog upotrebe prinude unutar službenih prostorija.

Sumnja osnovana u četiri slučaja

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije potvrdilo je osnovanost sumnje u četiri slučaja, gdje su radnje policijskih službenika imale obilježja težih povreda službene dužnosti.

Zbog ovih sumnji podnijeti su izvještaji direktoru Uprave policije, što je rezultiralo pokretanjem disciplinskih postupaka protiv ukupno 11 policijskih službenika. Pored toga, u jednom slučaju, izvještaj je proslijeđen nadležnom državnom tužilaštvu zbog postojanja osnovane sumnje za krivično djelo primanja mita.

U izvještajnom periodu, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije sprovelo je 117 unutrašnjih kontrola, od kojih je 67 bilo zasnovano na operativnim saznanjima, dok su 50 kontrola sprovedene po pritužbama građana. Kontrole su pokazale nepravilnosti i nezakonitosti u 38 slučajeva, te su izvještaji o ovim kontrolama dostavljeni direktoru Uprave policije, što je dovelo do pokretanja disciplinskih postupaka protiv ukupno 61 policijskog službenika.

Tužilaštvu poslali 20 izvještaja

Pored disciplinskih postupaka, nadležnim državnim tužilaštvima je proslijeđeno 20 izvještaja zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela od strane policijskih službenika. U dva slučaja su podignute optužnice za krivična djela, među kojima su neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka.

Etički odbor je takođe imao aktivnu ulogu, te se u dva slučaja izjasnio da su radnje pet policijskih službenika povrijedile Kodeks policijske etike, što je rezultiralo disciplinskim postupcima.

Ovi podaci ukazuju na potrebu za dodatnim mjerama i reformama unutar policijskih redova, kako bi se osigurala veća transparentnost i odgovornost u radu policijskih službenika, te unaprijedilo povjerenje građana u institucije zadužene za njihovu sigurnost.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.