Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zimska škola nauke počela sa radom

NVO PRONA
 • Autor onogost.me
 • 15.03.2024. u 18:26
Fondacija za promovisanje nauke (Prona), u godini kada obilježava 20 godina postojanja, organizuje 16. po redu Zimsku školu nauke.

Zimska škola nauke ove godine trajaće tri dana, a počela je sa radom danas u Etno selu Montenegro.

''Školu će pohađati 22 talentovana srednjoškolca iz svih krajeva Crne Gore. Polaznici su proteklih mjeseci dobili teme za istraživanje u oblastima fizike, matematike, astronomije, hemije, biologije, medicine i elektronike, i uz savjete i pomoć mentora, obradili i prošli sve korake istraživačkog procesa. Nakon što su formulisali pretpostavke, realizovali eksperimente, obradili rezultate i napisali rad, mladi istraživači će prezentovati zaključke na višednevnom kampu'', saopšteno je Prona-e.

Kako su naveli u saopštenju, mladi istraživači tokom trajanja škole prezentovaće zaključke iz različitih tema, a u radu su im pomagali mentori.

''Neke od tema kojima su se učenici bavili su Dinamika kosmičke plazme, Spavanje i poremećaji spavanja, Kontraprimjeri, Tuneliranje i nuklearne reakcije u zvijezdama, Herpes simplex i mehanizmi djelovanja, Biološka raznovrsnost i ekološki značaj algi, Priroda i stabilnost Saturnovih prstenova, Aksiomatika prirodnih brojeva, Metali, PMW regulacija brzine DC motora i brojne druge. Mentori istraživačkih radova su profesori i saradnici u nastavi na univerzitetima u Crnoj Gori i inostranstvu, koji dugi niz godina svojim radom unaprjeđuju kvalitet škola nauke u organizaciji Fondacije Prona'', dodaje se u najavi događaja, koji je počeo danas.

Takođe, kako je objašnjeno, Škola će biti prilika i za definisanje novih istraživačkih ideja.

''Kroz dodatne radionice, predavanja, interaktivne diskusije i razmjenu mišljenja, polaznici će biti u prilici da dodatno prodube znanja iz svih oblasti prirodnih nauka. Jedan od ciljeva Proninog projekta Zimska škola nauke je dostizanje višeg nivoa naučne pismenosti mladih u Crnoj Gori, i to podsticanjem kreativnijeg i inovativnijeg pristupa u obrazovanju'', naveli su i dodali da su ovogodišnji pokrovitelji Evropska komisija, Fond za inovacije Crne Gore, a prijatelj projekta je Ministarstvo odbrane.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
  Nakon gotovo četiri godine flota Avio-helikopterske jedinice MUP-a je operativna za pružanje podrške svim resorima, a tokom ljeta posebno u oblasti bezbjednosti saobraćaja i zaštite i spasavanja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.