Žižić iz Turske: Pronaći živu osobu bila je najveća nagrada koju spasilac može da doživi

Darko Žižić/Služba zaštite i spašavanja Nikšić.
 • Autor Marija Vujovic
 • 09.02.2023. u 19:06
Nalazimo se u gradu Hataj. Što se tiče grada, bukvalno više nije za življenje. Nema zgrade koja nije urušena ili dijelom urušena, uglavnom nijesu za stanovanje. Stanovnici ovog grada provode noći na ulicama uz vatru, prenosi za portal Onogošt utiske iz zemljotresom pogođene Turske član nikšićke Službe zaštite i spašavanja Darko Žižić.

Što se tiče uslova, kaže, oni su “takvi kakvi jesu”.

“S obzirom u kakvoj se situaciji nalaze ovi građani, nama su sjajni. Ne možemo da tražimo neki komfor. To je što je, snalazimo se. Uglavnom smo svi dobro i zdravo”, ističe Žižić.

Što se tiče njihovih zadataka, Žižić navodi da je veoma zahtjevno.

“Pretežno radimo na komplet urušenim zgradama ili zgradama na kojima su urušeni prvi ili drugi sprat. Znači komplet zgrada iznad opterećuje vađenje tih ljudi koji se nalaze na prvom ili drugom spratu. Bilo šta da se dodirne moglo bi da dovede do još veće štete”, objašnjava on.

Na terenu su do sada, kaže, proveli oko 50 sati.

“Locirali smo oko 25 žrtava. I posle nekih 50 sati pronašli smo jednu žensku osobu koja je živa. To nam je nagrada, jedna od najvećih nagrada koju može jedan spasilac da doživi”, zaključuje Žižić za naš portal.

Podsjetimo, u Tursku je upućen crnogorski tim od 23 spasioca, među kojima je Žižić jedini iz Nikšića.

On je i ranije bio već angažovan kada je Albaniju pogodio zemljotres.

U razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jug Turske i Siriju, prema poslednjim podacima, stradalo je više od 19.000 ljudi. Nastavlja se potraga za preživjelima. Poslati su spasioci iz 65 država.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.