Bibliotekar preporučuje – „Poetika sanjarije“

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 21.09.2022. u 08:42
Gaston Bašlar (1884−1962) je bio francuski filozof. Njegovi najvažniji radovi su iz oblasti poetike i filozofije nauke. Bio je na najvažnijim mjestima u francuskoj Akademiji i uticao na brojne francuske filozofe između ostalih i na Mišel Fukoa, Luj Altisera i Žaka Deridu.

U ovom, svom posljednjem značajnom djelu, cijenjeni francuski filozof pruža izvanredne meditacije o odnosima između zamišljene svijesti i svijeta, postavljajući pojam sanjarenja kao svoju najdinamičniju referentnu tačku.

U svojoj ranijoj knjizi, „Poetika prostora“, Bašlar je razmatrao nekoliko vrsta „hvale vrijednog prostora“ pogodnih za tok poetskih slika. U „Poetici sanjarenja“ on razmatra apsolutno porijeklo te slike: jezik, seksualnost, djetinjstvo, kartezijanski ego i univerzum. Pristupajući psihologiji čuda sa fenomenološkog stanovišta, Bašlar pokazuje potencijal te svijesti. Tako on razlikuje ono što je samo fenomen opuštanja od one vrste sanjarenja koje „poezija stavlja na pravi put, na put širenja svijesti“.

Odlomak

„Kakvu nam samo dobrobit donose nove knjige. Volio bih da mi svakog dana s neba padaju pune košare knjiga koje iskazuju mladost slika. Jer, zar gore, na nebu, nije raj u obliku ogromne biblioteke? Ali nije dovolјno primiti, treba prihvatati. Zato nam savjetuju da ne čitamo suviše brzo, i da se čuvamo gutanja suviše krupnih komada. Kažu nam, „naslađujte se pjesmama stih po stih“. Ali jedan princip njima upravlјa. Treba, prije svega, imati želјu za jelom, pićem i čitanjem. Treba želјeti čitati mnogo, čitati još, čitati uvijek. Tako, od samog jutra, pred knjigama nagomilanim na mom stolu, ja bogu čitanja upućujem svoju molbu proždrlјivog čitaoca: „Podarite nam danas našu svakodnevnu glad“.

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo. 

Ivan Lješković

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićka publika u oktobru imaće priliku da odgleda tri predstave koje su na repertoaru Nikšićkog pozorišta.
  Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.