Bibliotekar preporučuje – “Stradanje mladog Vertera”

image1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.06.2021. u 06:13

Johan Volfgang Gete je njemački pisac, političar, pjesnik i filozof, rođen 28. avgusta 1749. godine u Frankfurtu. Jedan je od najuticajnijih i oštroumnijih mislilaca koji je učvrstio temelje njemačke književnosti i postavio nove standarde na polju evropskog neoklasicizma i romantizma. 

Često je smatran za glavnu inspiraciju mnogih pozorišnih komada, književnih kritika i filozofskih djela. Gete je bio svestrana ličnost koja je crpila znanja iz različitih oblasti kao što su: hemija, botanika, anatomija i filozofija, što mu je kasnije osiguralo mjesto na pozornici velikih njemačkih uzornih mislilaca. Veliki dio svoje karijere duguje svojim roditeljima Johanu i Elizabeti koji su bili vjetar u leđa ovom misliocu koji se tek probijao na scenu, time što su pomno pratili njegove studentske korake u Lajpcigu 1765. godine. Kao mladić od oca uči vještinu mačevanja i jahanja a od svoje majke, ljubav prema lutkarskom pozorištu. Pored roditelja veliki uticaj je izvršen od strane tadašnjih mislilaca od kojih su glavni Herder i Šiler koje je gledao kao svoje najveće prijatelje i inspiraciju. Već u svojoj 25. godini stiče veliku književnu slavu i piše svoja najznačajnija djela poput: Jadi mladog Vertera, Godine učenja Vilhelma Majstera, Izbor prema sličnom i kapitalno djelo Faust.

Umro je 22. marta 1832. godine ostavivši iza sebe mnoga uticajna djela i bogatu karijeru kao i visoki standard sljedećim misliocima.

“Stradanje mladog Vertera” je Geteov prvi roman koji je napisan u vidu dnevnika i pisama u polu-autobiografskom obliku koji govori o dubokim i bolnim osjećanjima mladog momka koji je zaljubljen u predivnu djevojku po imenu Leonora. Njegove emocije, koje često prevladaju njegov razum, stavljaju ga u nezgodne životne situacije sa kojima se teško nosi. Verter je mladić kojeg u životu guraju veliki optimizam i romantični momemat koji mu pružaju osjećaj sreće i prihvaćenosti, on u takvim stanjima vidi smisao života i novi početak. Preselivši se u selo kako bi riješio imovinsko pitanje, Verter biva očaran jednostavnošću i ljepotom seoskog života. Okružen bujnom prirodom i dobrim ljudima, povećava se njegova zanešenost koja rezultira zapuštanjem studija, slikanja i čitanja. Međutim kako je Gete, u privatnom životu doživio emotivni krah, ova osjećanja i pogled na život bivaju srušeni i pretvaraju se u svoj kontrast. Ljubav više nije toliko lijepa i ne pruža isto nadahnuće i poletan duh, već stvara osjećaj bola, patnje i jada. Uvidjevši da ne može da ima djevojku svoga života, on počinje da se suočava sam sa sobom. Geteov lični život se osjeća kroz obrise glavnog junaka koji proživljava istu razočaravajuću sudbinu koja ga okreće protiv sopstvene filozofije. Život na selu više nije prožet jednostavnim uživanjem u prirodi i polako se okreće u opsesivne misli o nedostižnosti da osvoji mladu djevojku. Verter se odlučuje da okonča sebi život, samoubistvo njemu predstavlja jedini izlaz iz ove situacije i jedino rešenje da se otarasi misli i opsesija. Posle pisanja ove knjige u njemačkoj je znatno porastao broj samoubistava koji su dokaz za otkrivanje mračne strane romantizma.

Odlomak

“Pa šta onda znači što je Albert tvoj muž? Muž! To je za ovaj svet – i za ovaj svet je greh što te volim, što bi želeo oteti te iz njegova naručja u svoje? Greh? Dobro, ja ću se za njih kazniti: okusio sam ga sa svom nebeskom slašću, taj greh, upio sam u srce životni balsam i snagu. Ti si od tog trenutka moja, moja, Lota! Ja evo polazim! Idem bliže ocu, tvome ocu! Njemu ću se potužiti, i on će me tešiti, dok ti ne dođeš, i ja ti poletim u susret, uzmem te, i ostanem sa tobom u večitom zagrljaju, pred licem onoga koji je beskrajan.”

“A ti, dobra dušo, osetiš li silnu žudnju kao i on, crpi utehu iz njegovih stradanja, a knjižica ova neka ti bude prijatelj, ako po sudbini ili vlastitoj tvojoj krivici ne uzmogneš naći boljega prijatelja.” 

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo. 

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Otvaranje izložbe "Imao se rašta i roditi - 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša", koje je bilo planirano za danas na platou ispred Opštine Nikšić, odlaže se zbog vremenskih neprilika.
U Gradskoj kući večeras, sa početkom u 19 časova, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, biće prikazan dokumentarni film "RBG", koji su režirale Betsi Vest i Džuli Koen.