Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Četrnaestogodišnjak iz Nikšića osvojio Međunarodnu nagradu na temu “Šta znači biti ja”

naslovna1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.09.2016. u 07:35

Više od osam mjeseci učenik devetog razreda OŠ „Luka Simonović“, četrnaestogodišnji Marko Kilibarda, čekao je rezultate Međunarodnog umjetničkog konkursa na temu „Šta znači biti ja“, a onda je stigao odgovor da je njegov rad proglašen najboljim. 

„Biti ja znači biti slobodan, baviti se poslom koji volimo i biti okružen ljudima koje volimo“, ovim riječima odgovara Marko Kilibarda na pitanje o temi likovnog konkursa koji je organizovala njemačka Fondacija ”PRIX JUINESSE”, čiji je cilj da se kroz televizijske programe omogući djeci da vide, čuju, i izražavaju sebe i svoju kulturu, kao i da poboljša svijest i poštovanje drugih kultura.

„Poruka rada bila je ravnopravnost ljudi u svijetu. Moj rad opisuje malog dječaka koji sam stvara svoj svijet, život, i moj rad ima poruku da smo svi ravnopravni, ali da se u našoj zajednici položaj djece ne uvažava dovoljno“, priča ovaj mladi kreativac i dodajde da je za njega kulturna različitost veoma dragocjena, jer  čini čovjeka bogatijim i pruža mu, kako ističe, da bolje spozna sebe i promoviše svoju kulturu.

Njegov rad, kako reče, nastao za svega dva i po sata, kao kombinacija akvarela i kolaža, ostavio je jak utisak na šestočlani međunarodni žiri.

„Vašim radom, ubjedljivo ste objasnili nama i našem žiriju kako ste prenijeli svoj identitet i šta znači biti vi – vaše mišljenje. To je razlog zato što smo baš taj rad izabrali za rad koji je najbolje obradio temu u kategoriji od 12 do 18 godina! Vaš umjetnički rad je poster i oduševio je, fascinirao i ohrabrio naše međunarodne goste na konkursu i inspirisao mnoge TV producente da nas posjete“, stoji u obrazloženju žirija sastavljenom od telvizijskih producenata iz Kanade, Argentine, Južne Koreje…

Lijepu vijest dobio je od mentroke, Budimirke Dubretić, koja je, priznaje Marko, primijetila i njegovala njegov talenat.

„Pa da nije bilo nje, možda bih se opredijelio za nešto drugo, ali je ona bila tu od samog početka i pratila me. Tako je i ovog puta učestovala u ovom događaju. Ona me je naučila da istražujem i otkrivam život oko mene kroz umjetnost i to ostaje i kao životna lekcija“, priča Marko.

Za kraj našeg razgovora otkriva nam da se nakon svega njegov dalji izbor više ne dovodi u pitanje. Odlazi na Cetinje, u Srednju likovnu školu.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.