Crnogorske kreatorke u Njemačkoj predstavile kolekciju inspirisanu kulturnom baštinom

moda
Dejan Kalezić
  • Autor onogost.me
  • 16.06.2016. u 06:19

Nikšićanka Jelena Đukanović i njena koleginica Tamara Luma predstavile su svoje modne kreacije na Sajmu primijenjenih umjetnosti i dizajna Eunique 2016 u Njemačkoj. 

One su dobile poziv krajem prošle godine da učestvuju na ovom prestižnom modnom događaju, poslije selekcije koja je napravljena na osnovu fotografija radova.

Predstavile su kolekciju ,,Doclea“, koja je inspirisana antičkim nasljeđem na tlu Crne Gore – odjevnim predmetom Tunica dalmatica.

”Ja sam uradila kolekciju koju sačinjavaju haljine, kombinezoni i mantili od lana i ramije, a Tamara kožne torbe i sandale u stilu possitano. Ovo je prvi put da neko od crnogorskih dizajnera učestvuje na ovom značajnom sajmu među 600 izlagača iz cijelog svijeta, koji su brojni posjetioci iz Njemačke, Francuske i Švajcarske bili u prilici da posjete”, kazala je za MNE magazin Jelena Đukanović.

Ona je dodala da se o ženskom preduzetništvu i kreativnim industrijama mnogo govori u posljednje vreme.

”Žensko preduzetništvo i kreativne industrije su veliki potencijal Crne Gore, ali još uvijek u toj oblasti nema konkretnih aktivnosti. Uglavnom se one svode na treninge, seminare i predavanja. Mislim da je to duži i zaobilazni put do cilja. Učešće na sajmovima i pronalazak tržišta za naše radove je glavni uslov za razvoj ženskog preduzetništva i kreativnih industrija, a u isto vrijeme prilika da se crnogorska kulturna baština valorizuje kroz savremeni dizajnerski pristup”, kaže Jelena Đukanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 stižu tri nova filma – komedija „Šape gneva – legenda o Henku“, triler „Trag divljači“ i drama „Amsterdam“.
Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.