Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

„Dani mađarske kulture“ u Crnoj Gori, u Nikšiću tri događaja

madjari
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 02.12.2016. u 06:47

Ambasada Mađarske u Crnoj Gori od 12. do 16. decembra organizuje manifestaciju „Dani mađarske kulture“, a sa tri, od pet predviđenih manifestacija, predstaviće se i u našem gradu. 

„Dani mađarske kulture“ počinju u Kotoru povodom godišnjice rođenja velikog mađarskog kompozitora, Bele Bartoka, izložbom i koncertom u Muzičkoj pkoli „Vida Matjan“.

Već narednog dana Nikšićani će imati priliku da u Nikšićkom pozorištu slušaju koncert svjetski poznate mađarske etno grupe Ágnes Herczku i Bend.

Ágnes Herczku, koja je pored ostalih prestižnih priznanja, nedavno dobila odlikovanje Ferenca Liszta, te Nikola Parov su nezaobilazne ličnosti mađarske narodne muzike, ali takođe i svjetske muzičke scene. U njihovom repertoaru se pored najnovijeg CD-a Bandázom (Družim se) i tradicionalnog albuma pod naslovom Nosim vatru, nalaze brojne sopstvene pjesme, ali i obrade svjetski poznatih djela. Na koncertu Ágnes Herczku i Nikolu Parova pratiće četiri izvrsna folk muzičara.

Album „Bandázom“ dva mjeseca se nalazio na najprestižnijoj top listi svjetske muzike Word Music Charts Europe, koju svaki mjesec sastavlja 50 muzičkih stručnjaka iz 25 zemalja svijeta.

Nakon toga „Dani“ se na kratko sele u Bar gdje če biti upriličena izložba o životu i radu Ignáca Semmelweisa, koji je u istoriji medicine poznat kao „spasitelj majki”. Dao je veoma veliki doprinos razvoju antisepse (sprečavanje rasta i razmnožavanja mikroorganizama primenom hemijskih sredstava), jer je zahvaljujući njegovim opažanjima uvedena dezinfekcija ruku doktora, što je spasilo život brojnih žena.

„Dani mađarske kulture“ potom će se vratiti u Nikšić sa još dva događaja.

Prvo će 15. decembra studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta imati priliku da vide projekciju filma „Sloboda, ljubav“.

Producent filma je Andrew G. Vajna, holivudski producent mađarskog porijekla, uz čije ime se vežu blokbasteri kao što su: Rambo, Terminator, Umri muški (Die Hard) ili Niske strasti (Basic Instinct). Scenarij je napisao Joe Eszterhas, takođe, rođen u Mađarskoj, koji je poznat po filmovima: Flashdance, Showgirls i Niske strasti (Basic Instinct).

Film Sloboda, ljubav prikazuje dešavanja za vrijeme revolucije i borbe za slobodu 1956. godine u Mađarskoj, i to preko nastupa mađarske vaterpolo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Melburnu. Mađarska je 1956. godine bila samo jedna mala država u sovjetskom bloku, međutim u vaterpolu je velesila, njena reprezentacija je skoro nepobjediva. Jedini poraz su doživjeli 1955. godine u Moskvi, kada im sudija nije dozvolio da pobijede…

Posljednjeg dana, u Srednjoj stručnoj školi biće priređena izložba o životu i radu Józsefa Galamba u čast 135. godišnjice njegovog rođenja.

József Galamb je bio mađarski inženjer, koji je od 1905. godine radio u preduzeću Ford Motor Company. Bio je glavni konstruktor Fordovog Modela T, možda i najpoznatijeg vozila u istoriji automobilizma. Pod njegovim rukovodstvom u firmi Ford počelo je korišćenje pokretne montažne trake, koja je otvorila nove mogućnosti za serijsku proizvodnju automobila. Prva pokretna traka u auto industriji puštena je u pogon 1. decembra 1913. godine i služila je za proizvodnju čuvenog Modela T. Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vrijeme potrebno za izradu jednog vozila skraćeno je sa dotadašnjih 12 sati na svega 90 minuta, a cijena Modela T pala je sa 850 na 300 dolara, čime je automobil postao masovno dostupan. Proizvodnja Modela T trajala je 20 godina i za to vrijeme je proizvedeno približno 15,5 miliona vozila. Oko 100 hiljada Modela T, koji su bili u voznom stanju, postojalo je oko 2000. godine.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci