Desk za Kreativnu Evropu organizovao info dan u Nikšiću

info_dan
  • Autor onogost.me
  • 17.11.2015. u 13:51

Ana Savjak, koordinatorka Deska za Kreativnu Evropu i savjetnica za međunarodnu saradnju  u Direktoratu  za kulturno – umjetničko stvaralaštvo, istakla je danas, tokom info dana, da  žele javnosti predstaviti fondove za koje građani mogu da apliciraju i preko kojih  mogu dobiti sredstva za realizaciju svojih projekata. 

Ona napominje da je Kreativna Evropa najveći fond  EU za podršku kulturi  i sastoji se od potprograma kultura i medija.

“Mediji se  bave samo projektima audio – vizuelnog sektora, dok kultura obuhvata sve ostale oblasti umjetnosti, kako stvaralaštva, tako i baštine. Program se realizuje kroz godišnje konkurse, a svakako najzanimljiviji  projekat  za crnogorske korisnike je projekat evropsko književno prevodilaštvo, za koji će konkurs biti otvoren početkom naredne godione. Tako ćemo dati mogućnost našim izdavačima da prevode djela evropske književnosti” kaže Savjak.

Ona naglašava da se grant za manje projekte kreće sdo 200.000 eura, a za veće i čak do 2 miliona, pri čemu je neophodno imati 6 partnera iz evropskih zemalja.

“Za projekte prevodilaštva maksimalan grant je 100.000 eura. Važno je napomenuti da se svi projekti zasnivaju na sufinansiranju, tako  podrška od EU predstavlja samo jedan procenat ukupnog iznosa od 40 do 60 odsto sredstava”  ističe Savjak.

Ilija Subotić, kordinator potprojekta medija, kaže da je Crna  na osnovu sporazuma sa  kreativnom Evropom, od ove godine nova članica potprograma medija koji je namijenjen pružanju finansijske podrške za razvoj, promociju i distribuciju audio- vizuelne industrije, prije svega audio – vizuelnih djela.

To, prema njegovim riječima, znači da je napravljen veliki korak  u daljem razvoju i promociji crnogorske kinematografije  i njene potpunije integracije u evropske i međunarodne tokove.

“ U potprogramu medija podržavaju se filmovi sa evropskom dimenzijom, njeguju nove tehnologije, radi na pronalaženju  novih tržišta za filmove i druge vidove audio- vizuelnih djela vannacionalnih i evropskih granica.  Ohrabrujemo predstavnike crnogorskog kinematografskog sektora da se prijavljuju”, ističe on.

Subotić dodaje da se na nivou godine raspiše od 15 do 17 konkursa.

“Oni su  po strukturi, uslovima,  rokovima i visini grantova različiti, ali zajednički imenitelj im je jačanje kinematografskog, odnosno audio – vizuelnog sektora i potpuna integracija u međunarodne tokove, kazao je on

Info dan je održan u organizaciji Deska za Kreativnu Evropu pri Ministarstvu kulture Crne Gore,a  u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U foajeu Nikšićkog pozorišta danas, sa početkom u 12 časova, a povodom obilježavanja jubileja 110 godina postojanja i rada Gimnazije "Stojan Cerović", biće otvorena Izložba radova "Priđi - primijeti", učenika Gimanzije.
Na Sceni 213, u Hotelu Jugoslavija večeras, sa početkom u 18.30 časova, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, polaznici JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić upriličiće kulturno-umjetnički program pod nazivom "Otvori mi prozore".