Festival glumca obilježiće novembarski kulturni repertoar

o
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2019. u 11:59

Mjesec novembar u našem gradu proteći će uz mnoštvo kulturnih manifestacija, a pečat će mu svakako dati 16. Međunarodni festival glumca koji će se održati od 28. novembra do 3. decembra.

Ova jedinstvena smotra glume, kako je kazao direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić, biće svečano otvorena uručenjem Nagrade „Veljko Mandić“ koja se dodjeljuje bijenalno za doprinos crnogorskoj pozorišnoj umjetnosti.

On je najavio da će u takmičarskom dijelu programa biti prikazano pet predstava iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored toga, predstava, „Gospodska krv“, koju je po tekstu Marka Kavaje, režirao Slobodan Marunović, biće izvedena na zatvaranju Festivala.

Bulajić uvjerava da će ovo biti  jedno od boljih festivalskih izdanja.

“Na otvaranju je predstava “Kauboji” teatra “Exit” iz Zagreba koja ima preko 500 izvođenja, traje duže od deceniju, jedna je od nagrađivanijih predstava i prikazivanaje svuda po svijetu. Riječ je o predstavi kakvu nikšićka publika nije gledala i koja traje duže od tri i po sata. Festival će zatvoriti još jedan mega hit, “Ay, Carmela” Sarajevskog ratnog teatra. Između su predstave novije produkcije”, najavio je on na konferenciji za novinare.

Takođe, predstave “Kozocid” Gradskog pozorišta iz Podgorice, “I svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta i Art tema iz Beograda i “Smrt i djevojka” Crnogorskog narodnog pozorišta i teatra, biće, kako je kazao, izvedene u takmičarskom dijelu.

Ipak, to nije sve. Ljubitelji filmske umjetnosti tokom ovog mjeseca imaće priliku da uživaju u filmovima koji će biti prikazani povodom 70 godina „Lovćen filma“ – „Lažni car“, „Kapo“ i „Zle pare, ali i u ostvarenju iz 1978. godine „Lovac na jelene“, antiratnom filmu koji je osvojio pet Oskara a bio nominovan za još četiri.

Povodom obilježavanja 71 godine rada, Muzička škola „Dara Čokorilo“ pripremiće svečanu akademiju.

 “Na Svečanoj akademiji nastupiće profesori i učenici iz Srednje muzičke škole. Biće raznovrstan umjetnički program, a predstaviće se kako solisti, tako i orkestri”, kazala je sirektorica škole Sanja Radulović.

Kako je podsjetila, škola je otvorena 15. novembra 1948. u prizemlju kuće Gardaševića i da su te godine bila upisana 44 učenika na dva smjera – klavir i violina.

Ove godine je upisano 613 učenika i to 587 u osnovnoj školi na 11 obrazovnih programa, a ostali su u srednjoj školi gdje je devet obrazovnih programa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Studentski teatar iz Podgorice izveo je predstavu "Restoran Desert flower" u velikoj sali nikšićkog "Zahumlja", u znak poštovanja prema ličnosti Gorana Bulajića, koji je nedavno iznenada preminuo.
Predstava za djecu „Bajka o elektricitetu” (8+), koju je po tekstu Milene Bogavac adaptirao i režirao Milo Vučinić, biće izvedena u ponedjeljak, 11.decembra, u 12 časova na sceni Nikšićkog pozorišta.
Otvoren je šesti po redu konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.