Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Festival glumca: „Šćeri moja“ treće takmičarske večeri

14877735_10206034411459670_1833279296_n
  • Autor onogost.me
  • 30.10.2016. u 06:39

Nakon komedije „Art“ nikšićka publika treće takmičarske večeri moći će da pogleda predstavu „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP).

Ova feministička dekonstrukcija poznatih istorijskih ličnosti prošle godine ocijenjena je kao najbolja predstava na Konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst.   Režiju i adaptaciju portpisuje Ana Vukotić.

Nagrađujuću predstavu, kritika je istakla da ova rama vješto kombinuje dokumentarne, usvojene istorijske narative i alternativnu, marginaliovanu žensku istoriju.

„Odgovarajući inteligentno i subverzivno na temu konkursa, autorica hrabro propituje “nedodirljivu” istoriju, onu od krucijalnog značaja za nacionalni identitet. U isto vrijeme, uspješno izbjegava da upadne u pamfletsko ili banalno, raspisujući kompleksne karaktere, čijom se interakcijom otklanja svaka mogućnost plošnog romantiziranja istorije. U tome dodatno pomažu strukturalni otkloni u vidu ironičnih komentara iz današnjice“, stoji u obrazloženju nagrade.

Drama „Šćeri moja“ kritika je shvatila kao asketski složenu i punu nježnosti.

„Poslije ove drame ne možete da se ne zapitate šta bi bilo sa istorijom ovih prostora da društvo, tačnije patrijarhalno ustrojstvo, nije ugušilo neke od najkvalitetnijih, najinteligentnijih i najsposobnijih osoba koje su živjele na ovim prostorima, samo zbog toga što su bile žene“, rekao je o predstavi žiri kojisu činili dramaturškinja Borka Pavićević, pozorišna rediteljka Selma Spahić, teatrolog prof. dr Darko Lukić, dramski pisac prof. Stevan Koprivica i pozorišni producent  prof. mr Janko Ljumović.

U predstavi, koja je na repertoaru 5. novembra, igra brojna glumačka ekipa: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Danilo Čelebić, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović…

Autorka najbolje drame CNP-a za prošlu godinu, Maja Todorović, rekla je da to nije istorijska drama, iako su junaci istorijske ličnosti.

„Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja“, dodala je mlada scenaristkinja Todorović koja je pisala scenarije za filmove „Hotel Boka” u režiji Marije Perović i „Ajvar“  Ane Maria Rossi. 

Takođe, po njenim riječima, predstava nije ni feministički pamflet, a rađena je sa željom da se podstaknu m i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci.

„To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu, ali  I ne samo u Crnoj Gori već globalno, iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje „šćerima“: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo, dok ne bude kasno“, objašnjava  Todorović.

Komad „Šćeri moja“ potpisuje Ana Vukotić koja je u produkciji CNP-a režirala  predstave: „The Beauty Queen“, M. Makdone (2004); „Smrtni grijesi“ F. Miterera (2006); „Don Žuan“ Molijera (2010), u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor Art; „Vjera, ljubav, nada” E. fon Horvata (2011); „Ribarske svađe” K. Goldonija (2012), u koprodukciji CNP i Budva Grad teatra. U produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom” režirala je komad „Četvrta sestra” J. Glovackog (2012), a  u produkciji CUG Teatra režirala je „Zoo priču” E. Olbija (2013); u koprodukciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) iz Podgorice i Festivala Budva Grad teatar zajedno sa Slobodanom Milatovićem režirala je i adaptirala komad „Tri sestre“ A. P. Čehova (2014).

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci