FOTO: Svečano otvoren drugi Boem fest

48266872_366594560553366_2055788535771824128_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 15.12.2018. u 07:40

Boemski duh juče se opet vratio u Nikšić. Više lokacija u gradu pod Trebjesom „odisalo“ je boemijom, a sve u okviru drugog Boem festa.

Festival je svečano otvoren omažom Milanu Dugu Krivokapiću u „Zahumlju“, uz stihove članova Književnog kluba „Poenta poetika“  posvećene ovom velikanu. Mladi su ovom prilikom podsjetili Nikšićane da Dugo Krivokapić i 10 godina nakon svoje smrti živi kroz svoja djela.

Program festivala se nastavio u hotelu Onogošt uz nastup Ivana Bekjareva i tamburaškog orkestra „Taslidža“ iz Pljevalja, a posjetiocima je predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović poželio dobrodošlicu.

„Poznati nikšićki boemi ponijeli su slavu poezije Crne Gore širom prostora bivše Jugoslavije pa i šire – Vito, Dugo, Dragan Radulović i mnogi drugi nikšićki pjesnici, koji su zaista bili i ostali sinonim dobre poezije“, naglasio je Grbović ovom prilikom.

U ime jednog od organizatora Boem festa, IPC Tehnopolis, direktor Ratko Bataković naglasio je da naša opština obiluje mnogim resursima, ali da se oni nematerijalni korišćenjem uvećavaju i postaju još vrijedniji.

„Djela naših sugrađana, čije likove i djela ovim festivalom slavimo, su naš snažan resurs koji iz godine u godinu samo uvećava svoju vrijednost, a mi smo tu da taj resurs posebno njegujemo, uvećamo i promovišemo na najbolji mogući način, kako bi nam dao snažan podsticaj i još snažniji razvoj“, poručio je Bataković.

Program se održavao i u partnerskim lokalima pa je tako u Oktober festu organizovana Izložba grafika, otvoreni grafički atelje i nastup Jesenjin benda.

Slično je bilo i u Floyd-u  gdje je upriličena izložba fotografija „Muze boemije“, kao i Boemsko veče sa trebinjskim bendom Krugovi u žitu.

I u Blues Bar Brothers-u  je bilo organizovano boemsko veče sa Slobom Jovićevićem, Mirom Nikolićem i Ivanom Zirojevićem.

Da ovaj festival ne živi samo među nešto starijima koji se sjećaju nikšićkih boema, dokazuje i veliki broj mladih koji su posjetili pomenute događaje. Jedna od njih je i naša sugrađanka Anđela Žižić.

„Nikšiću je falilo nešto kao što je Boem fest, nedostajalo je kulturnih događaja. Ovaj festival naš grad treba da njeguje, jer mi imamo tolike velikane i uspomeni na njih treba da poklanjamo pažnju“, kazala nam je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bjoskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma – animacija “P’astanjan i tri njušketara” i triler “Džon Vik 4”.
U sali "Zahumlja" večeras, sa početkom u 19 časova, a povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije, biće upriličeno Poetsko-muzičko veče "Stihovanje i note", učenika Gimnazije "Stojan Cerović" Nikšić.