Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerija Nikola I: Dokumentarna izložba o ulozi žene u II svjetskom ratu

ii_rat_zene
  • Autor onogost.me
  • 25.09.2015. u 09:28

U galeriji "Nikola I", večeras će, sa početkom u 20 časova, biti otvorena Dokumentarna izložba o ulozi žene u II svjetskom ratu "Bez vas se ne može pisati istorija“. 

U fokusu ove izložbe je uloga crnogorske žene u Drugom svjetskom ratu, sa naglaskom na njenu ulogu u NOB-i. Na izložbi će biti zastupljeni portreti žena proglašenih narodnim herojima, čije su fotografije i biografije preuzete iz istorijskih leksikona. Takođe, u okviru postavke tretiraće se nezvanična strana istorije, često izostavljana ili magrinalizovana u zvaničnim udžebnicima i leksikonima, ali i ona opštepoznata, poput osnivanja Antifašističkog fronta žena.

Okosnica izlagačkog koncepta je Ustav Narodne Republike Crne Gore iz 1946. godine, kojim se garantuje ravnopravnost žene “u svim oblastima državnog, privrednog i društveno-političkog života”. Materijal predstavljen na izložbi je preuzet iz pisane građe koju čuva Nacionalna biblioteka Crne Gore i odabrani dio te građe biće izložen u okviru postavke. Posebi segemet izložbe, pod nazivom “Stana Tomašević”, svojevrstan je kustoski komentar, koji muzejskim eksponatima, pozajmljenih iz Zavičajnog muzeja u Baru, stvara još jedan ikonični primjer revolucionarnog romantizma.

Svi tekstovi na izložbi biće predstavljeni dvojezično – na crnogorskom i engleskom jeziku.

Ovom izložbom, nastalom uoči obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, želi se napraviti omaž ličnostima koje označavaju vrijednosti i danas željenog društva.

Izložba je u organizaciji Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” i Centra za kulturu, a u okviru manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2015” i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiċu.

Ulaz je slobodan

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.