Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Galerija Nikola I: Izložba fotografija Montenegro 1915 – 1916 – 1917

galerija
  • Autor onogost.me
  • 14.09.2015. u 06:27

U galeriji "Nikola I", večeras će, sa početkom u 20 časova, biti otvorena  Izložba fotografija "Montenegro 1915 - 1916 - 1917 iz albuma Bele Maćašovskog.

Fotograf Bela Maćašovski kao mlad ljekar biva regrutovan u Austrougarsku vojsku te sa njom boravi 1915., 1916. i 1917. godine u Italiji, Dalmaciji i Crnoj Gori. Tada nastaju 744 fotografije koje Maćašovski u obliku malih pozitiva čuva do svoje smrti 1960. godine. Njegova porodica albume predaje Arhivu Subotice, a Nacionalni savjet crnogorske manjine ih ove godine prvi put u obliku izložbe stavlja na uvid javnosti.

Ulaz je slobodan.

Izložba je u organizaciji Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Republici Srbiji i Centra za kulturu, a u okviru manifestacije "Septembarski dani - Nikšić 2015" i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličen Završni koncert omladinskog i dječjih folklornih ansambala JU "Zahumlje" pod nazivom "Djeca, srcem".
U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – drama “Bajkeri”, horor “Egzorcizam”, horor “Ubod” i animacija “Gojazan ja 4”, koja će biti pretpremijerno prikazana od 22. juna.
U sali Nikšićkog pozorišta, u okviru "Revije dokumentarnog filma", koja se realizuje u saradnji sa UnderhillFestom, biće upriličena projekcija dokumentarnih filmova "Porodica na određeno vrijeme“, u režiji Seada Šabotića i "Dezerteri“, u režiji Damira Markovine.