Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Gost “Imaginarijuma” reditelj Božidar Bobo Đurović

JU “Zahumlje”
  • Autor onogost.me
  • 09.04.2024. u 22:14
Tema devete sesije projekta "Imaginarijum" je Slika i pozorište, a gost će biti Božidar Bobo Đurović, pozorišni i radio režiser. Razgovor sa Đurovićem u četvrtak, 11. aprila u sali JU Zahumlje Nikšić u 19 časova vodiće istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU Zahumlje Kristina Radović.

Božidar Đurović je rođen 12. januara 1960. godine u Danilovgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji (DAMU) u Pragu 1988. godine. Stalni je reditelj Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Bio je umjetnički direktor Scene ,,Zemun”, direktor Drame, pomoćnik upravnika i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i umjetnički direktor i selektor festivala Dani “Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović“ u Požarevcu. Teatrološke eseje i prevode objavljivao je u časopisima “Teatron”, „Scena“, „Književne novine“… Dramske i operske predstave je režirao je u pozorištima Beograda, Praga, Podgorice, Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Zaječara, Kijeva…

Režirao je više od 100 radio-drama i radiofonskih djela za Radio Prag, Radio Titograd i Radio Beograd.
Nagrađivan je za rediteljski rad. Bavi se prevođenjem sa češkog i slovačkog jezika. Redovni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti i gostujući profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Kako napominju, JU Zahumlje za tekuću godinu planirala je novi projekat iz kulturno – umjetničkog stvaralaštva, pod nazivom Imaginarijum (latinski imago, imaginis slika). Projekat će obuhvatiti niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci