Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jelena i Simo pjevali i recitovali nikšićkoj publici

predstava
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 09.03.2019. u 07:45

Glumački par, Jelena Nenezić Rakočević i Simo Trebješanin upriličili su sinoć muzičko-poetsko veče „Ako znate, bilo što“, povodom Međunarodnog dana žena. Glumci su, uz muziku i poeziju, prenijeli čistu emociju i ljubav na publiku u Nikšićkom pozorištu.

Mjuzikl „Ako znate, bilo što“ je plod dugogodišnjeg prijateljstva i partnerskog odnosa na sceni ovog glumačkog para, a glavni pokretač jeste ljubav prema muzici, glumačkom pozivu, poeziji i umjetnosti.

„Simo i ja smo došli na ideju da napravimo nešto što volimo, što pamtimo i što želimo da podijelimo sa publikom. Ljubav prema poeziji, muzici i gluma je to negdje objedinila, naše glumačko iskustvo. Mi smo to uradili sa puno srca i emocije, znanja i iskustva i željeli smo to sve da podijelimo sa publikom“, objašnjava glumica Jelena Nenezić-Rakočević.

Za ovaj projekat, prema riječima Nenezić-Rakočević, najbitnije je da se osjećanje sa scene prenesu na publiku, pa su samim tim i kompozicije pažljivo birane.

„To su kompozicije koje su osamdesetih godina nastajale u onom periodu u kojem smo mi odrastali i kompozicije koje smo mi slušali u najranijem djetinjstvu. Simo ih je na lijep način obradio, uradio aranžmane, to je divna poezija, govorimo stihove Jesenjina, Desanke Maksimović“, kazala je Nenezić Rakočević.

Jelena i Simo su rođeni i odrasli u Nikšiću, gdje su se upoznali i napravili prve umjetničke korake u JU „Zahumlje“ gdje je muzičko poetsko veče premijerno izvedeno 24. decembra prošle godine. Ovo je drugi put da se predstavljaju publici u rodnom gradu. Prema riječima glumice Nenezić Rakočević, želja joj je da sa damama ovoga grada podijele ono što osjećaju godinama i da se zahvale svim ženama koje su njihov život učinile bogatim.

Glumac Simo Trebješanin objašnjava da je ovo projekat koji počiva na čistim emocijama, gdje je potrebno oguliti sebe, a glavni zadatak je da publika to osjeti.

„Ono što je bitno za ovaj projekat, htjeli smo da ogulimo sebe, da damo čistu našu emociju, koju nosi Jelena i koju nosim ja i da to ponudimo publici. Htjeli smo da napravimo nešto što bi mi željeli da gledamo, a da nije pozorišna predstava, da je u kutiji, da je u pozorištu, ali da je kulturno, romantično, što će ljude da dirne i vrati u neka vremena kad je njima bilo lijepo i da izađu sa takvim osjećanjem iz sale“, kazao je Trebješanin.

On smatra da je poeziju jako teško govoriti, prema njegovim riječima, potrefiti publiku nije lako, jer publika ima senzibiliteta da osjeti emocije glumca.

„Nije to baš tako jednostavno zato što su neke emocije sublimirane u tri, četiri riječi, ne rečenice i vi morate iz tih riječi da izvučete ono što je pjesnik htio da kaže i da na precizan način  prebacite rampu, odnosno potrefiti publiku,zbog toga nije lako. Publika ima senzibiliteta i to nepogrešivo. Kad je glumačka emocija tačna onda je i publici dobro i ona se uvijek dobro osjeća i to je pravilo. Kad niste vi kao glumac tačni i zadovoljni onda publika to osjeti“, objašnjava Trebješanin.

Glumci su svaku pjesmu donosili na jedinstven glumački način uz zvuke akustične gitare koju Trebješanin svirao svo vrijeme. Publika je imala priliku da čuje obrađene pjesme ex-YU autora među kojima su se našle „Lažeš zlato, lažeš dušo“  od Bijelog dugmeta, „Ako znaš bilo što“  i , „Meni se dušo od tebe ne rastaje“ od Azre. „Sve smo mogli mi“ je emotivno izvela glumica Nenezić Rakočević. Publika je posebno emotivno reagovala kada je Trebješanin otpjevao stihove ,,Sinoć su me pijanog, gazili po krčmi”, ,,Krčmarske Moskve” Miroslava Miša Bartulice. Takođe, na repertoaru su se našle kompozicije „Zlatni dan“, „Jel Sarajevo gdje je nekad bilo“, „Gdje si dušo, gdje si rano“ kao i etno pjesme.

Publika je posebno uživala u pjesmama „Svetozara Markovića 39“ i „Džemper za vinograd“ nikčićkog kantautora Miladina Šobića. Glumica je uz zvuke gitare recitovala stihove pjesme „Naša tajna“ od Desanke Maksimović, dok je Trebješanin recitovao „Na dan njenog vjenčanja“ od Velimira Rajića.

Pored Nikšića, projekat je imao premijeru u Podgorici, 19. februara i u Pljevljima sedmog marta.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.