Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jubilarni deseti Guitar festival i koncert Vlatka Stefanovskog u fokusu oktobarskog kulturnog repertoara

press
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 02.10.2015. u 10:26

Centralno mjesto oktobarskog repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću pripašće jubilarnom desetom međunarodnom Guitar festivalu i neprevaziđenom Vlatku Stefanovskom čiji je nastup zakazn za 9. oktobar u Nikšićkom pozorištu. 

Međunarodni  Guitar festival, koji je postao lična karta Nikšića, počeo je 26. septembra koncertom Crnogorskog simfonisjkog orkestra, a nastavlja se koncertima revijalnog karaktera.

Nakon  Vlatka Stefnovskog imamo koncert Gabrijela  Bjanka,jednog od najboljih francuskih gitarista, opet mlađe genrecije, jer se naš festival bazira na pomoći i podršci mlađim umjetnicima u građenju njihove profesionalne karijere i angažmana. Festival će zatvoriti naš najproslavljeniji gitarista, Goran Krivokapić, u dvorani Muzičke škole“, kazao je izvršni direktor festivala, Goran Perišić.

Novina ove godine biće razdavajanje revijalnog od takmičarskog dijela festivala.

„Mislimo da težina samog takmičenja i njegov koncept, fond nagrada i broj ljudi koji se prijavio ove godine, zaslužuje status jedne posebne manifestacije. Nagrada u profesionalnoj kategoriji je gitara Andreasa Marvija u vrijednosti od 8000 eura koju on sponzoriše od samog početka festivala. Ta gitara će biti predstavljena na samom  koncertu Vlatka Stefanovskog i gospodin Marvi će je lično predstaviti.  Ipak takmilari će se za gitaru boriti tek sledeće godine, krajem aprila i početkom maja“, istako je Perišić i dodao da osim tog materijalnog dijela nagrade pobjednika očekuje i profesionalna afirmacija.

„Pored toga pobjednik ima koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i koncert sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, zatim tu je i koncert na Forumu u Beču, što zanči da od momenta kada takmčar osvoji našu nagradu ta karijera se vrtoglavo mijenja i napreduje, što je slučaj sa 99 odsto takmičara koji su ovdje pobijedili“, kazao je Perišić dodajući da su učešće najavili takmičari iz Portugala, Njemačke, Turske, BiH i drugih zemalja.

Kada je u pitanju ostatak kulturnih dešavanja 21. oktobra će,  u organizaciji umjetničke radionice „Ars“ i opštine Nikšić, biti proslavljeno 15 godina postojanja radionice koju vodi nikšićki slikar Jovan Karadžić Kadžo.

„Radionica “Ars“  iznjedrila je dosta mladih stvaralaca koji su već našli svoje mjesto pod suncem umjetnosti. Ove godine punimo 15 godina rada, pa samo odlučili da nekadašnje polaznike, a koji su sada stekli određenu afirmaciju na polju umjetnosti predstavimo Nikšiću. Na primjer Ivana Murišić modna kreatorka, Petar Babić vajar, Marko Janjušević slikar , Majda  Mirković slikarka, arhitekti Marija i Janko Nikolić. Poenta je da će oni predstaviti sebe u poljima u kojima danas stvaraju“, kazao je Kadžo.

Oktobar će proteći u zanku filmskih projekcija i pozorišnih predsatva, a u A galeriji će biti otvorena izložba Velja Stanišića pod nazivom „Civilizacija devijacija“.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.