Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Kumovi” za jubilej Nikšićkog pozorišta

niksicko_pozoriste
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 24.01.2024. u 08:20
Povodom proslave jubileja 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću, Nikšićko pozorište priprema novu predstavu “Kumovi”, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Božidara Đurovića.

U predstavi igraju Hadži Nenad Maričić, Žana Gardašević Bulatović, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević.

Scenografiju potpisuje Vesna Popović, za kostime je zadužena Marina Medenica, dok je asistentkinja kostimografkinje Margareta Marinković. Jeleni Simić je povjeren scenski pokret, Bojanu Bojaniću izbor muzike, dok je organizator na predstavi Velizar Kasalica.

Premijera je zakazana za 16. februar, Dan Nikšićkog pozorišta, a reprizno izvođenje dan kasnije. U Nikšiću je 16. februara 1884. godine izvedena predstava “Slobodarka”, Manojla Đorđevića Prizrenca.

“Nikšićko pozorište u skladu sa svojom dugom tradicijom i u našem vremenu predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike. Zato smo se opredijelili za tekst Dušana Kovačevića ‘Kumovi’ koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori. Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gdje se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva ‘psećim životom’. Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice”, zapisao je umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.