Nikšić Vrijeme
11.1°C Kiša, neprekidna: umjerena

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Markuš: Bez Vukajlovićevog djela ne može se pisati istorija arhitekture sa ovih prostora

15139332_1057641957682038_907224769_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 19.11.2016. u 09:05

Retrospektivna izložba arhitekte Slobodana Vukajlovića (1934-2006) održana je sinoć u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“.

Na samom početku ove izložbe  koja je okupila veliki broj Nikšićana, Zdravko Delibašić, isred KC PUNKT, kazao je da se nada da će se ovaj projekat završiti monografskim izdanjem Vukajlovićevog lika i djela.

“Kulturni centar Punkt nastavlja sa jednom misijom, a to je afirmacija mladih umjetnika, ali ne smijemo zaboraviti ni one koji su neke temelje postavili još davno i na uštrb toga želimo da vam i večeras predstavimo jedan dio velikog opusa arhitekte Slobodana Vukajlovića”, istakao je on.

Autor, David Delibašić, naglasio je da ova izložba predstavlja jedan presjek Vukajlovićeg stvaralaštva i da su pokušali da njegove najznačajnije projektantske vizije prikažu publici, kao i da podsjete Nikšićane na raznolikost njegovog izraza.

 “U eri zaboravljanja ovakve kulturne zaostavštine, jedne devastacije kulturološke, kojoj smo svi svjedoci, mislim da ovakve stvari trebaju zaista da skrenu pažnju, da daju posebnu notu kada su institucije u pitanju koje odlučuju o tome kako će izgledati naš prostor”, naveo je on dodajući da se ovaj projekat ne završava ovdje, već da se nada da će jedna ulica u centru grada dobiti ime po Slobodanu Vukajloviću.

Uz zadovoljstvo što otvara izložbu djela jednog ovakvog stvaraoca, arhitekta Andrija Markuš je naveo da je Vukajlović bio podsticaj mlađima i primjer velikog zaljubljenika u arhitekturu sa ljubavlju koja je, kako je kazao, zračila iz njega.

“Bez njegovog djela ne može se pisati prava istorija arhitekture sa ovih prostora”, poručio je on.

Organizatori događaja su KC PUNKT i JU „Muzeji i galerije Nikšić“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U foajeu Nikšićkog pozorišta, u okviru trećeg dana jesenjeg sajma knjiga "Anderva book", posjetioce očekuje izuzetno bogat i kvalitetan program.
Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević otvorio je Drugi jesenji sajam knjiga „Anderva book“, koji se, uz podršku Opštine Nikšić, Ministarstva kulture i JU Narodna biblioteka „Njegoš“, održava u sali JU Nikšićko pozorište.