Međunarodni festival gitare Nikšić od 6. do 9. oktobra

Poster
 • Autor onogost.me
 • 19.09.2022. u 12:56
Nikšić Guitar festival ove godine od 6. do 9. oktobra u gradu pod Trebjesom okupiće izvođače iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i naravno, Crne Gore.

Festival će biti otvoren koncertom gudača Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u četvrtak 6. oktobra u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h. Dubrovački gudači izvešće neke od najpoznatijih kompozicija umjetnika kao što su Vivaldi i Sorkočević. Orkestar predstavlja važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa Dubrovnika i Hrvatske, koji ove godine obilježava 97. godišnjicu aktivnog rada. Solistkinja na gitari biće poljska umjetnica Bjanka Salati, pobjednica prošlogodišnjeg Internacionalnog takmičenja gitarista Tivat.

Petak 7. oktobar rezervisan je za programski segment Festival plus, u okviru kog će, takođe u Nikšićkom pozorištu nastupiti Damir Imamović trio. Damir Imamović je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine. On će nastupiti sa Ivanom Đurić (violina), Benjaminom Drijenčićem (truba).

Jedan od naših svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Goran Krivokapić, baziran u Njemačkoj, nastupiće 8. oktobra, na sceni “Zahumlje”. Postavljanje novih standarda tehničkom virtuoznošću i njegove karakteristične interpretacije novog i starog repertoara čini ga  jednim od vodećih gitarista i kamernih muzičara nove internacionalne scene.

Posljednje festivalsko veče, 9. oktobar, proteći će u znaku koncerta mladih crnogorskih gitarista, koji će nastupiti takođe na sceni “Zahumlje”.

Svi koncerti počinju u 20h. Ulaz je slobodan.

NVO „Anagastum Guitar Society“ 17. izdanje međunarodnog festivala organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija Crne Gore i uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje. Generalni medijski pokrovitelj je Radio Televizija Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićka publika u decembru imaće priliku da odgleda četiri predstave koje su na repertoaru Nikšićkog pozorišta.
  Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, održaće večeras akustični koncert u sali JU „Zahumlje“.
  Rade Šerbedžija će ove godine na poziv svoje izdavačke kuće "Nova knjiga" biti gost Crne Gore kojom prilikom će otvoriti knjižaru Kosmos u bloku 9, 14. decembra u Podgorici nakon čega će biti organizovana promocija njegove poslednje knjiga "Poslije kiše", druženje sa medijima i čitaocima i potpisivanje. Prilikom ove posjete Crnoj Gori Rade Šerbedžija će imati i nekoliko koncerata.