Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Multimedijalni projekat Fashion Intelligence u centru februarskog Programa kulture

pres
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 01.02.2017. u 12:52

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću tokom februara predstaviće publici različitu ponudu kulturnih događaja.

Tako će za ljubitelje izložbi u Galeriji “Nikola I“, 15. u mjesecu biti predstavljeno djelo hrvatskih umjetnika, slike, skulpture i keramika „Croatica – Montenegrina 2016“ u realizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske i JU „Muzeji i galerije“, dok će 28. na istom mjestu biti postavljena izložba „Titanic – Carpathia“.

„Ova izložba prikazuje put i krah najčuvenijeg putničkog broda u istoriji kao i broda koji je pritekao u pomoć Titaniku – Carpathia-e, a koji je plovio na relaciji Njujork – Rijeka. Izložba o hrvatskim pomorcima i putnicima na brodovima Titanik i Carpathia, osim samog događaja – potonuća Titanika prikazuje i sudbine hrvatskih pomoraca, putnika na oba broda, sudbine njihovih porodica, ali i rijetko preživjele putnike iz Hrvatske“, objašnjava Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, mlade, sport i socijalno staranje.

On dodaje i da je JU  Narodna biblioteka „Njegoš“ za februarski program pripremila tri promocije knjiga, koje će se održati u Gradskoj kući. Tako će 9. februara biti predstavljena knjiga neuropsihijatra Jovice Hausmajstera „Putovanje kroz vrijeme“, koja približava put kroz vasionu kroz ovaj tip naučno-popularne literature. Promocija knjige Tonija Skrbinca „Mangupluci ili uspomene“, u kojoj pisac ne poseže za izmišljenim likovima biće upriličena 16. februara, dok nikšićku publiku  23. očekuje promocija knjige autorke Sonje Ražnatović „Jana, samo privremeno u bloku 9“.

Da će 10. februara, prilikom koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra „Pozdrav iz Austrije VII“ sala Nikšićkog pozorišta biti prepuna očekuje Goran Perišić, organizator u Muzičkom centru Crne Gore.

„U saradnji sa austrijskom Ambasadom, Muzički centar tradicionalno već sedmu godinu zaredom organizuje ovaj popularni koncert gdje su na programu valceri, polke i marševi. I ove godine pod dirigentskom palicom Uve Tajmer, a Brigita Šimon, sopranistkinja iz Austrije će nam svojim prisustvom uveličati i uljepšati taj program“, kazao je Perišić.

A nikšićke balerine su za samo godinu dana, otkad je škola baleta “Princeza Ksenija“ počela sa radom u našem gradu, uspjele da postanu dio scenskih produkcija, te su tako na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u decembru bile dio Baletskog spektakla „Chipolino“. Isti će predstaviti 21. februara u dva termina.

Vanja Pantović, direktorica Baletske škole “Princeza Ksenija” kazala je da se radi o vrlo kompleksnom spektaklu u koreografskom, producentskom i svakom drugom smislu, koji okuplja 176 balerina u veličanstvenoj koreografiji Katje Petrovske. Društvo balerinama praviće i prvi solista beogradskog baleta, Jovica Begojev.

„Predstava ima jednu izuzetnu poruku solidarnosti, ljubavi i slozi i svim onim teškim trenucima koje prevazilazimo kada udružimo svoje snage u pozitivnom pravcu. Kostimi su jako živopisni, urađeni su 2012. u operi „Donjeck“, pojašnjava Pantović.

Za ljubitelje mode, 24. februara biće upriličen multimedijalni projekat Fashion Intelligence – Dijalog kultura kroz modni identitet, autorke Jelene Đukanović. Kako ona najavljuje, to predstavljanje neće biti konkretno modna revija, ali će, svakako, biti modna poslastica.

„Fashion Intelligence čini grupa profesionalaca iz oblasti mode. To su teoretičari mode, psiholozi mode, stvaraoci, dizajneri i vizuelni umjetnici, svjetlosni umjetnici, fotografi i svi oni ljudi koji modu gledaju na jedan malo drugačiji način od ovoga na koji smo navikli. Postoji i knjiga Fashion Intelligence koja je izdata prije dvije godine, međutim neće biti predstavljena ovoga puta jer još nije doživjela crnogorsko izdanje i nije prevedena na crnogosrki jezik“, kazala je Đukanović dodajući da iza cijelog koncepta stoji Fondacija ”Đanfranko Fere”, što joj daje na značaju. Događaj će biti organizovan u IPC Tehnopolis, a posjetioce očekuje i video uključenje italijanske ekipe, kako bi imali priliku da direktno komuniciraju sa njima i da ih pitaju sve ih interesuje.

Februarski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću činiće ukupno 19 sadržaja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci