Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nagradni književni konkurs za priču i esej na temu “Život i djelo Svetog Petra Cetinjskog”

fountain-pen-1851096_640
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 21.03.2019. u 14:34

Prije dvije decenije, tačnije u oktobru 1999. godine, poštovaoci života i djela Petra I Petrovića Njegoša osnovali su humanitarnu Fondaciju „Sveti Petar Cetinjski“.

Osnivači i prijatelji Fondacije su se svih proteklih godina angažovali na čuvanju autentičnih vrijednosti crnogorske duhovne i materijalne kulture, kao i na pomaganje svih disciplina savremenog stvaralaštva. Nekoliko godina su stipendirali mlade talente Crnogorskog jezika i književnosti, Istorije i Crkve, kao i likovnih i filmskih stvaralaca.

“S obziom da je Fondacija „Sveti Petar Cetinjski“ iz objektivnih razloga prekinula praksu stipendiranja, a kao neprofitna kulturološka organizacija, opredijeljena da podstiče i svestrano pomaže stvaralačke programe i projekte, kao i projekte koji kritički vrednuju i afirmišu crnogorsko kulturno-istorijsko i moralno nasljeđe, sve u duhu misli i djela Petra Prvog Petrovića Njegoša, to u godini jubileja iako u oskudnim materijalnim uslovima, Fondacija želi da nastavi svoju misiju i raspisuje književni konkurs za priču i esej na temu “Život i djelo Svetog Petra Cetinjskog””, kazali su iz Fondacije.

Konkurs je namijenjen autorima uzrasta do 35 godina, a pravo ućešća imaju građani i državljani Crne Gore, crnogorske dijaspore i zainteresovani građani iz drugih zemalja. Za nagradu konkurišu samo priče i eseji na crnogorskom jeziku (kodifikovana jotovana varijanta), pod uslovom da rukopis nije prethodno objavljen. Priča može da ima do 12.000, a esej i do 18.000 karaktera.

Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre šalje se poštom u posebnoj koverti. Konkurs je javan i raspisuje se u crnogorskim štampanim i elektronskim medijima.  Radovi se šalju na adresu Fondacije: Novaka Miloševa br. 3 Podgorica, ili preko e-mail Fondacije: [email protected].

Krajnji rok za prijem radova je 1. septembar, a izbor najboljih radova biće objavljen na godišnjoj skupštini Fondacije 31.okrobra.

Žiri za ocjenu prispjelih radova sastavljen od profesora jezika, književnosti, istorije, književne kritike i publicista dodijeliće tri novčane nagrade: prva nagrada 1.200, druga nagrada 800, a treća nagrada 600 eura.

Nagrađeni i drugi odabrani tekstovi biće objavljeni u dostojnom knjižnom izdanju i na sajtu Fondacije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.