Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji Dvorca kralja Nikole

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.10.2022. u 09:16
Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

“Iako radovi nisu zaustavljeni našom krivicom predano i strpljivo smo radili na tome da se ponovo stvore uslovi za nastavak radova”, istakao je on.

Foto: Facebook/Marko Kovačević

Kovačević je kazao da je nakon niza sastanaka koje su predstavnici opštine imali sa svim stranama postignut rezultat na korist čitave zajednice.

Podsjetimo, radovi na rekonstrukciji Dvorca kralja Nikole započeli su u avgustu 2020. godine.

Iz Uprave javnih radova početkom godine kazali su za portal Onogošt da je kašnjenje prouzrokovalo to što dio Dvorca nije bio oslobođen stvari i zbog izmjene glavnog projekta, čega je rok od godinu dana za završetak radova probijen.

“Sa radovima se otpočelo u avgustu 2020. godine, smanjenim intenzitetom, zbog toga što dio objekta nije bio oslobođen od stvari. Iako se Uprava javnih radova više puta obraćala Opštini Nikšić, koja je osnivač ustanova smještenih u Dvorcu kralja Nikole, sa zahtjevom da se objekat isprazni kako bi se radovi nesmetano odvijali, to je urađeno tek početkom ove godine”, kazali su tada iz Uprave javnih radova za portal Onogošt.

Radovi na Dvorcu, koji je se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, sprovode se u skladu sa revidovanim glavnim projektom nikšićke Agencije za projektovanje i planiranje, dok je revident glavnog projekta preduzeće “Nikcom” iz Nikšića.

Uprava javnih radova je zaključila ugovor o izvođenju radova sa cetinjskim preduzećem „Bombeton”.

Dvorac je sagrađen za vrijeme knjaza, kasnije kralja, Nikole I Petrovića. Projektovao ga je hrvatski arhitekta Josip Šilović Slade, čija djela su urbanistički plan nove varoši – Nikšić i Carev most na rijeci Zeti. Dvorac je rađen u neorenesansnom stilu. Završen je 1900. godine kad i Saborna crkva sv. Vasilija Ostroškog koja se nalazi u neposrednoj blizini.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.