Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Film „Voskresenja ne biva bez smrti“

1916679_1759221144310282_6967151626146069116_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 25.03.2016. u 09:06

U Nikšićkom pozorištu večeras će od 20h  biti prikazan prvi crnogorski igrani film „Voskresenja ne biva bez smrti“, restaurisana verzija iz 1922. godine, u režiji Edoarda Benčivenge. 

Scenario je napisao Vladimir Popović, nakon rata ministar pravde u pretposljednjoj emigrantskoj vladi Crne Gore. On je svojim političkim i publicističkim radovima pokušavao da evropskoj javnosti ukaže na istorijsko pravo države Crne Gore na postojanje i na žrtve koje je podnijela tokom Prvog svjetskog rata.
“Sredstva za snimanje Vladimir Popović je obezbijedio uz pomoć crnogorske emigracije u Italiji i italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke crnogorskog kralja Nikole I. Realizaciju filma od početka je podržavao i znameniti italijanski pjesnik i političar Gabriele d’Anuncio, koji je sarađivao sa Popovićem na konačnoj verziji scenarija. Upravo D’Anuncio je povezao Popovića sa jednom od tada najpopularnijih italijanskih glumica Elenom Sangro, koja je bila i vlasnica producentske kuće Sangro film, u čijoj produkciji je i nastalo «Voskresenje». D’Anuncio je pomogao da se oko ovoga projekta okupe značajna italijanska filmska imena toga vremena: reditelj je bio Eduardo Benčivenga, a koreditelj i konsultant bio je sam Popović. Glavne uloge, osim Elene Sangro, igrali su: Karlo Gvalandri, Kamilo de Rosi, Enriko Skatici i Lado Fortunati. U ulogama glavnih junaka u dječijoj dobi pojavili su se sin i kćerka Vladimira Popovića, Ratimir i Lidija, i sin tadašnjeg predsjednika crnogorske vlade u emigraciji Pera Šoća, Momo. Oni se mogu smatrati prvim crnogorskim filmskim glumcima. Kao statisti u masovnim scenama učestvovali su crnogorski emigranti. Film je bio je dug 2.050 metara, a sastojao se od prologa, tri dijela i epiloga.
Antička drama dva brata (Jakše i Pavla), koji će se, razdvojeni u djetinjstvu, naći na suprotstavljenim stranama u ratu, tragična ljubav mlade Milene, i priča o đeneralu Vešoviću (koji je istorijska ličnost i jedan od vođa komitskog pokreta u Crnoj Gori), završavaju se svojevrsnom apoteozom slobodne Crne Gore.
Od integralne verzije pronađeno je svega 138 metara filmske trake i 47 fotografija, na osnovu kojih je, uz sačuvan originalni scenario, profesor Dejan Kosanović, istoričar filma, uradio rekonstrukciju u trajanju od trideset minuta. Njemu pripadaju posebne zasluge za to što danas možemo steći utisak o tome kakva je bila zamisao Vladimira Đ. Popovića. Nakon što je predstavljen gostima i partnerima Crnogorske kinoteke iz Francuske i iz zemalja regiona, na seminaru u okviru Balkans’ Memory projekta, film će biti prikazan u svim crnogorskim gradovima u kojima za to postoje uslovi. Pripremljeno je i DVD izdanje, izvanrednog dizajna i sa pratećim tekstom o filmu. Tako će se „Voskresenje“, gotovo vijek od nastanka, ponovo naći pred publikom”. Andro Martinović

Organizatori ovog događaja su Crnogorska kinoteka i JU Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.