Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Izložba ”Kinematografija u Nikšiću”

slika1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 28.11.2016. u 06:47

Večeras u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h, biće otvorena izložba "Kinematografija u Nikšiću", autora Moma Rebića i Maksima Vujačića, a nakon otvaranja biće projektovan dugometražni dokumentarni film "Jedan dan života", Momira Matovića. 

Pored fotografija i dokumenata vezanih za razvoj kinematografije u Nikšiću, biće izložena i tehnika za filmske projekcije, a eksponati će ostati u Nikšićkom pozorištu kao dio stalne postavke.

O postavci kao i o hronološkom razvoju kinematografije u Nikšiću sa akcentom na “zlatnem dobu” nikšićkog bioskopa, sedamdesetim godinama prošlog vijeka, govoriće nekadašnji radnici bioskopa Momo Rebić, autor izložbe i kinooperater, Božo Vukotić – kinooperater i Mišo Drašković – novinar. Izložbu će otvoriti Vladimir Šestović, glavni i odgovorni urednik Novina Nikšića. Tehnička pomoć u realizaciji izložbe je Vlado Bigović.
Dugometražni dokumentarni film “Jedan dan života” Momira Matovića je snimljen u produkciji matFILMA iz Podgorice, a sufinasiran je sredstvima za kinematografiju Ministarstva kulture Crne Gore. Autorka muzike je Slobodanka Bobana Dabović, kamera operator i asistent je Relja Eraković, a organizator snimanja je Ljubo Kaličanin.
“Film „Jedan dan života” je posvećen svim dosadašnjim crnogorskim kinooperaterima koji su svojom ljubavlju prema filmu, pionirskom djelatnošću i umijećem doprinosili razvoju crnogorske kinematografije. Svi su oni bili jedini i pravi “amabasadori filma” dopirući i u najnepristupačnije djelove Crne Gore, donoseći neviđena čuda, otkrivajući jedan novi svijet i osmišljavajući jedan dan života”, stoji u najavi izložbe.

Ulaz je slobodan.

Organizator događaja je JU Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci