Nikšićko pozorište: Izložba razglednica Nikšića iz kolekcije Boška Roganovića

naslovna_8
Darko Bulatović, kolekcija B. Roganović
  • Autor onogost.me
  • 25.09.2016. u 06:14

“To je više kao neka priča koja nema kraja”, ovim riječima Nikšićanin Boško Roganović opisuje svoju sakupljačku strast prema razglednicama Nikšića iz svih epoha našeg grada. Vrijedna kolekcija, koju je proteklih mjeseci nesebično dijelio sa čitaocima portala Onogošt, sada će se naći i u foajeu Nikšićkog pozorišta. 

Boško će u utorak veče 27. septembra, od 20h, prirediti izložbu razglednica pod nazivom „Nikšić kroz vrijeme“. Ovim će se, kako kaže, ostavriti donekle i njegov dugogodišnji san, da napravi izložbu i pokaže Nikšićanima svoju bogatu zbirku.

“ Mukotrpan rad na sakupljanju starih razglednica Nikšića prije svega su prepoznali novinari dnevnih novina koji su kroz više članaka učinili da ovaj moj rad ugleda svijetlost dana. Tako se i rodila ideja da sarađujem sa portalom Onogošt gdje sam do danas objavio 20 autorskih tekstova vezan za grad u serijalu “Nikšić kroz istoriju”.  I onda prije nekih mjesec dana desilo se ono o čemu sam dugo godina maštao. Moj hobi je “pronašao put” do čelnih ljudi u opštini Nikšić koji se bave kulturom i koji su prepoznali značaj svega onoga čime se bavim, pa je uslijedio poziv za organizaciju izložbe razglednica Nikšića a sve u sklopu septembarskih dana”, kaže on.

Boškovi sakupljački počeci vezani su za filateliju i markice , no Internet pretraživanje i oduševljenje kada bi naišao na razglednice Nikšića preraslo je u opsesiju da, kako kaže, kroz razglednice “rekonstruiše” istoriju Nikšića. Nakon toliko godina, priznaje, ta opsesija jača je nego ikad.

“Ono što me je ‘vuklo’ da istrajem u svemu ovom jesu zemlje i gradovi širom svijeta gdje su se ove razglednice nalazile,  a ono što je posebno fascinantno je to da je tamo neko uspio da sačuva dio istorije našeg grada pored svih ratova i kriza koji su se izdešavali u XX vijeku. To je kod mene pobudilo ideju da opet sve to ponovo vratim u Nikšić, a sve sa ciljem kako bih na osnovu ovih razglednica ‘rekonstruisao’ istoriju našeg grada”, objašnjava Boško, ne želeći da govori o broju razglednica koje je skupio i ponekad papreno plaćajući, već želi samo da nastavi dalje da obogaćuje svoju kolekciju.

Kada je riječ o samim razglednicama i njihovom značaju, Boško smatra da one predstavljaju neprocjenjivo kulturno blago. Kako kaže, to je samo po sebi značajan, autentičan i dokumentaran istorijski izvor, a nerijetko i izvor o pojedinom događaju, arhitekturi, objektu, prostoru uopšte, zatim nošnji, običajima, ličnostima, itd.

“To je sve preporučuje kao originalno svjedočanstvo materijalnog i duhovnog života na području Nikšića, a njihovim detaljnim analiziranjem može se doći do čitavog niza podataka značajnih za sklapanje istorijskog razvoja grada. Pored same fotografije koju ona ‘nosi’, njenu autentičnost potvrđuju i poštanski pečati sa datumima slanja i prijema pošiljke kao i poštanske markice kod kojih se tačno zna kojeg su datuma i godine puštene u promet pa se na osnovu svega navedenog može precizno odrediti iz kog je perioda razglednica. A dodatni motiv predstavljao je i način na koji su fotografi onoga vremena, sa fotografskim aparatima koje su imali, radili tako kvalitetne fotografije pa se za pojedine može reći da su urađene na mnogo boljem papiru nego one koje imamo priliku danas da vidimo”, objašnjava ovaj tridesetdevetogodišnji kolekcionar i tu odvaja rad našeg Branka Šobajića čiji dio kolekcije posjeduje.

“Sam način na koji je on obilježavao svoje razglednice brojevima znak je da postoji još razglednica/fotografija Nikšića sa početka XX vijeka. Međutim, tu se čovjek mora pomiriti sa činjenicom, s obzirom na dugi vremenski period koji je iza nas, da će se do ovog materijala teško doći, ali kada se on pojavi onda sigurno neću žaliti novac kako bi se on našao u mojoj kolekciji”, ističe Boško koji gotovo svakodnevno na Facbook stranici “Ja volim Nikšić” objavljuje razglednice i fotografije iz istorije Nikšića čuvajući živom prošlost našeg grada.

Boško poručuje da se nakon ove izložbe neće zaustaviti jer će se vremenom  kolekcija širiti, pa je, kako kaže, sam sebi postavio novi cilj, a to je da njegova  kolekcija bude “prenesena na papir” kroz jednu bogato ilustrovanu knjigu o tome kakav nam je Nikšić nekada bio.

“ To Nikšić zaslužuje. Nadam se da ću i u tome imati podršku nadležnih iz opštine kao i svih onih koji vole ovaj grad, jer objavljivanjem jednog takvog materijala, slika o tome kako je Nikšić nekada izgledao trajno će biti sačuvana od zaborava”, zaključuje Boško.  

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 stižu tri nova filma – komedija „Šape gneva – legenda o Henku“, triler „Trag divljači“ i drama „Amsterdam“.
Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.