Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Predstava “Jerihonska ruža”

12670713_1764162087149521_6178052283801905111_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 02.04.2016. u 07:00

Večeras će, sa početkom u 20h, u Nikšićkom pozorištu biti održana premijera predstave „Jerihonska ruža“ u koprodukciji JU „Zahumlje“ Nikšić i NVU „ ART 365“ Podgorica.

Pozorišni projekat „Jerihonska ruža“, po tekstu hrvatske spisateljice Diane Meheik, u režiji Mirka Radonjića, pridružuje se aktivnoj borbi nadležnih državnih organa i institucija, kao i organizacija civilnog sektora protiv sex trafikinga, kao jednog od oblika nasilja nad ženama. Savremenim tekstom prevođenim u scenski izraz uključuju pozorište u aktivnu podršku i borbu žena za ravnopravnost i bolji status, sa akcentom na trgovinu žena, odnosno seks trafiking koji je poslije trgovine drogom na drugom mjestu najvećih svjetskih problema.
Glavna okosnica drame je istinita priča o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških polnih bolesti. 
Kroz komad se postavlja temeljno pitanje: koliko je naš život uopšte naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i vlastitog jezika? Izmještena iz svog habitusa, nekadašnja Olena, a sadašnja Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičkom smislu. 
Objašnjenje naziva predstave: Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.
Dramski tekst Diane Meheik nagrađen je specijalnom nagradom Predsjednika Italije na medjunarodnom radiodramskom festivalu PRIX ITALIA. 

Autorski tim okupljen na projektu čine:

- dramaturškinja Diana Meheik(Hrvatska)

- reditelj Mirko Radonjić

- glumci Jelica Vukčević, Nikola Perišić, Nada Vukčević, Jovan Krivokapić

- kostim Lina Leković

- producenti Branimir Žugić i Marko Jaćimović
Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta (Trg Save Kovačevića 5)
Cijena ulaznice je 4 eura
Informacije i rezervacije na telefon 068-241-701.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu dva nova filma - komedija “Dedpul i Vulverin” i animirana avantura “Pas i mačka”.
Nevladina organizacija Umjetničko-muzičko udruženje “Scena" raspisala je Javni poziv za učešće mladih iz Nikšića na onlajn muzičkoj audiciji.
U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – animirani „Nerazdvojni“, triler „Tornado 2“ i horor „Maxxxine“.