Nikšićko pozorište: Promocija Zbornika „Gubici crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu 1914-1916.“

12733561_1744207012478362_4584644520863219057_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.02.2016. u 09:18

Večeras će, u Press foajeu Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 19h, biti održana promocija Zbornika dokumenata „Gubici crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu 1914-1916.“

Povodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, Državni arhiv Crne Gore publikovao je zbornik građe „Gubici crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu“.
Prateći svoju programsku orijentaciju, Državni arhiv Crne Gore je i ovim projektom, u najpodesnijoj formi, odgovorio potrebi obilježavanja značajnih datuma iz crnogorske istorije. Opredjeljenje za ovu temu nastalo je iz spoznaje da je veoma interesantna kako naučnoj i stručnoj javnosti, tako i amaterskim istraživačima naše prošlosti. S druge strane, u crnogorskoj istoriografiji nema egzaktno utvrđenih podataka crnogorskih vojnih žrtava u Prvom svjetskom ratu, što je bio dodatni motiv za publikovanje ovog zbornika građe. Kako sâm priređivač navodi u predgovoru, i „primarni izvori za ovu temu su oskudni i nedovoljno pristupačni istraživačima što nas je dodatno uvjerilo u opravdanost ovog projekta“. 
Osnovni izvor koji je korišćen za ovaj zbornik dokumenata je „Glas Crnogorca“, odnosno „Liste gubitaka“ koje je objavljivao od septembra 1914. do 2. januara 1916. godine, do kada je ovaj list izlazio na teritoriji Crne Gore.
Organizatori ovog događaja su Državni arhiv Crne Gore – Arhivski odsjek Nikšić i JU Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Na promociji će govoriti Vukota Vukotić priređivač, Srđan Pejović, priređivač i direktor Državnog arhiva Crne Gore, Stevan Radunović dok će medijator večeri biti šefica Arhivskog odsjeka za Nikšić, Violeta Krivokapić. 

Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Otvoren je šesti po redu konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.
Studentski teatar iz Podgorice izvešće večeras predstavu “Restoran Desert flower” u velikoj sali JU “Zahumlje”, sa početkom u 18 časova.