“Nobelovci” Obrada Nenezića premijerno 2. oktobra

 • Autor onogost.me
 • 29.09.2023. u 08:15
Duhovita drama “Nobelovci”, rađena po tekstu i u režiji Nikšićanina Obrada Nenezića, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak, 2. oktobra u 20h, u Centru za kulturu Bijelo Polje.

U predstavi igraju: Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković i Slađana Merdović.

Scenografiju potpisuje Milivoje Mićo Kovačević, a autorsku muziku Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

Producenti su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović.

“Ono što prvo dramaturg nauči jeste da pozorište mora da nas se tiče, bez obzira kom pravcu, vrsti i školi pripada, a znamo da se u teatru poslije avangarde desio ‘veliki prasak’, pa danas postoji pravaca koliko i autora, te je i avangarda već decenijama klasika kako tvrde vodeći teoretičari. Ako nas se pozorište ne tiče iz bilo kog razloga onda je to neka druga i nova umjetnost. Zato se ,Nobelovci’  tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek – android ili ginoid. Zato je zajedno sa producentima izabrao ovaj komad da ga prvi put ja postavljam, drugačije autorski, onako kako sam ga zamišljao dok sam ga stvarao.

Kad sam pisao ,Nobelivce’ širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama (kako je to neko dobro zapazio) jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije”, kazao je Obrad Nenezić.

Upravo u tim sudarima različitosti, ističe, leži i ono duhovito i dramsko.

“Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i ‘nečovjeka’, ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa”, istakao je Nenezić.

Ovo je, kaže, drama koja koja se suprotstvlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka.

Producent Jasmin Ćorović kazao je da predstavom “Nobelovci” Bjelopoljsko pozorište otvara novu sezonu i želi da nastavi sa kontinuiranom profesionalnom produkcijom, doprinoseći i težeći dobijanju zasluženog profesionalnog statusa.

Bjelopoljsko pozorište, prema njegovim riječima, djeluje kao producentsko, ali nameće se potreba za njegovom profesonalizacijom jer iza sebe ima bogatu stogodišnju tradiciju i zavidan broj svojih uspješnih profesionalnih projekata, te je stoga prirodno, a i neophodno, da sjever Crne Gore ima profesionalnu scenu, a grad koji to zaslužuje je svakako Bijelo Polje.

“Zahvaljujem se dramaturgu i reditelju Obradu Neneziću i glumcima: Moameru Kasumoviću, Omaru Bajramspahiću, Jovanu Daboviću, Petru Novakoviću i Slađani Merdović na divnoj saradnji, koja je, vjerujem, na obostrano zadovoljstvo. Većina glumačke podjele ove predstave je svoje prve glumačke korake napravila upravo na sceni Bjelopoljskog pozorišta i vjerujem da su na Nobelovcima radili sa posebnim emocijama. Uvjeren sam da će ovo biti jedna izuzetno uspješna predstava koja će imati dug vijek trajanja i koju će publika rado gledati širom Crne Gore i regiona”, kazao je Ćorović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.