Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Obnavljanje Viluškog kulturnog ljeta obilježava julski repertoar

e05d623297f194684d61a4ad1f900fd5
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 30.06.2017. u 16:32

U toku jula u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću biće organizovano dvadesetak manifestacija, a obnavljanje Viluškog kulturnog ljeta će obilježiti julski repertoar.

Manifestacija, koja je osnovana 1994. godine i u kontinuitetu je trajala do 2011, ove godine biće obnovljena. Kako je objasnio organizator manifestacije Branko Kovačević, koncert hora „Zahumlje“ otvoriće sjutra veče manifestaciju u sklopu koje je proteklih godina organizovano više stotina programa. Pored pomenutog koncerta planirano je veče glumca Slobodana Marunovića, kao i koncert dječjih folklornih ansambala „Zahumlje“ i „Kitka“ iz Makedonije, a u planu je i izložba radova slikara i vajara iz grahovskog kraja.

Manifestacija će biti održana u Vilusima, Grahovu i u Banjanima, a Kovačević je za septembar najavio mini sajam ljekovitog bilja u Grahovu, kao i, kako se nada, štampanje knjige Vasa Kovačevića „Ljekovito bilje i narodna medicina Crne Gore“.

Jedan od nosioca programa julskog repertoara je JU „Zahumlje“ a njen direktor Vojo Krivokapić kazao je da će ansambli pomenute ustanove, pored učešća na „Viluškom kulturnom ljetu“, nastupiti i na međunarodnim festivalima folklora u Podgorici i u Plovdivu, dok će 13.jula na platou ispred Robne kuće organizovati koncert dječjih folklornih ansambala „Zahumlja“ i „Kitka“.

„Multimedijalni projekat street art, šesti po redu, biće održan 13.jula u Njegoševoj Ulici i pored izložbe fotografija Dada Petrića, biće organizovani i razgovori sa rok kritičarima“, kazao je Krivokapić i dodao da će ta ustanova organizovati iveče narodne lirske poezije i izvorne muzike , a da su za program te večeri zaduženi književni klub „Poenta poetika“ i Omladinski orkestar „Zahumlja“.

Prema riječima koordinatorke Programa podrške razvoju kulture Kristine Radović tokom jula je planirana izložba grafičkih listova Antona Lukatelija, sasvim neobično veče Sretena Mitrovića, kao i monodrama „Petrijin venac“ rađena po tekstu Dragoslava Mihailovića u kojoj igra Ljiljana Đurić.

Nastavlja se i filmski repertoar srijedom, pa će kanske klasike zamijeniti filmovi o NOB-u – „13.jul“, „Most“ i „Vrhovi Zelengore“. U sklopu julskog repertoara biće održana i promocija osmog Bedem festa koji će na gradskoj tvrđavi biti održan u periodu od 24. do 26.avgusta.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.
Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.