Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena Baletska sala u Nikšićkom pozorištu

naslovna1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2018. u 10:30

Nikšić je danas dobio Baletsku salu – mjesto gdje će male balerine Baletske škole „Princeza Ksenija“ učiti važne korake ove velike umjetnosti.

Sala je smještena u okviru Nikšićkog pozorišta, a čast da zvanično otvori ovaj prostor imao je predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović.

„Opština Nikšić je u okviru Septembarskih dana kulture, povodom 18. septembra, Dana opštine, uspjela da završi rekonstrukciju ovoga prostora gdje je, kako mi stariji to pamtimo, bila kafana. Evo sada imamo jedan sjajan prostor, novi, kulturni“, kazao je Grbović.

A da je radost otvaranje škole najveća radost koju mogu da podijele građani jednog grada  i stanovnici jedne zemlje smatra Vanja Pantović, direktorica škole „Princeza Ksenija“.

„Ja sam danas posebno ponosna i srećna, jer je Baletska škola „Princeza Ksenija“ uspjela da svojom 18-godišnjom misijom dođe do ovog prekrasnog grada, koji se, po mom mišljenju, uvijek nekako izdvajao svojom posebnom estetikom i da se to plemenito sjeme ovdje primi već dvije godine sa idejom da se unaprijeđuje. Nismo slutili da će škola dobiti ovako predivan prostor, meni još uvijek zvuči prilično bajkovito, s obzirom da je sala urađena baš po standardima koji su preporučeni, kako bi nastavni proces išao u najboljem pravcu“, zadovoljno je istakla ona dodajući da se najsrdačnije zahvaljuje što je njihova inicijativa dobila ovako raskošnu orkestraciju.

To pokazuje, kako je rekla, da Nikšić umije kulturu da zagrli objema rukama i da je kultura u našem gradu uvijek imala posebnu osobenost  i specifičnost, a oduševljenje novom salom nije krila.

„Ovdje imamo dvije sale, znači za mlađi uzrast i za stariji uzrast, salu za nastavu klavira, bontona i francuskog jezika. Imamo svlačionice, toalete, svoj ulaz i sa jedne i sa druge strane. Imamo ono što je jako važno i čini jednu posebnost ove škole, ja mislim da ne postoje na svijetu škola koja direktno vode na scenu. Dakle, iz ove sale samo produže pravo i one su na sceni“, objasnila je ona.

Podsjetimo, u sali u kojoj je do sada radila Baletska škola „Princeza Ksenija“ useljen je Državni arhiv, te je to bio jedan od razloga za dobijanje nove.

Trenutno Baletska škola broji 42 polaznika.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.