Počeo XI Nikšić Guitar festival

koncet_orkestar
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 05.10.2016. u 06:10

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, pred velikim brojem poštovalaca i ljubitelja zvuka akustične gitare, sinoć je otvoren XI međunarodni Nikšić Guitar festival.

Sa orkestrom je svirao i ukrajinski gitarista Marko Topči, pobjednik prošlogodišnjeg takmičarskog dijela festivala.

Čast da otvori ovaj prestižni festival imao je ministar kulture u Vladi Crne Gore, Pavle Goranović.

On je kazao da u godini važnih državnih jubileja, kada se sumiraju rezultati iz domena kulture, ovaj festival zauzima važno mjesto u pregledu uspjeha i dostignuća.

“Ovom muzičkom nizu ponosno dodajemo još jednu godinu festivala koji je kroz ovaj period rastao zajedno sa obnovljenom Crnom Gorom i gradio njenu kulturu u oblasti muzičkog stvaralaštva. Ovaj festival je internacionalizovao naš prostor umrežavajući naše sa umjetnicima brojnih svjetskih zemalja koje su imale svoje predstavnike na Nikšić Guitar festivalu”, kazao je Goranović.

Promišljenom politikom vođenja ovakve vrste kulturnih događaja, te pažljivom selekcijom programa Guitar festival je, po riječima Goranovića, polako gradio sebe u svojevrstan brend Nikšića, prepoznat kao ozbiljan projekat poput regionalnih pa i evropskih takmičarskih festivala.

On je istakao da priroda ovakvih muzičkih događaja, koji se ne profilišu kao komercijalni, obavezuje na održavanje visokog nivoa, kako u programskom, tako i u organizacionom smislu.

“Siguran sam da sa mnom dijelite mišljenje da je Nikšić Guitar festival uspio da održi i, štaviše, unaprijedi svoj status na festivalskoj mapi Crne Gore. Tome su siguran svjedok i godine trajanja renome umjetnika i izvođača koji su zbog ovog festivala dolazili i dalje dolaze u Nikšić, a tu je svakako i njegova vjerna publika”, objasnio je on i dodao da festival ni ove godine nije iznevjerio očekivanja i povjerenje prijatelja, već je imenima gitarista iz ovogodišnjeg programa potvrdio visoke domete profesionalizma i kvalitetne selekcije.

Goranović je, takođe, naglasio da je Nikšić u posljednjih nekoliko godina posebno posvećen kulturi i jačanju kulturne ponude za svoje građane, kao i da je projektima poput ovog festivala svoje kulturne potencijale i produkciju učinio značajnim dijelom cjelokupne crnogorske kulture.

“Ovo je opravdana pohvala Nikšiću, ali i velika odgovornost za one koji vode njegovu kulturnu politiku”, zaključio je on.

Majstori akustične gitare iz različitih zemalja predstaviće se nikšićkoj publici10., 12. i 14. oktobra.

Organizatori Guitar festivala su Muzički centar Crne Gore i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 stižu tri nova filma – komedija „Šape gneva – legenda o Henku“, triler „Trag divljači“ i drama „Amsterdam“.
Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.