Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinju Septembarski dani: Mnoštvo kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja

20170901_095908
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 01.09.2017. u 11:13

Mjesec u kome naš grad slavi svoj praznik donijeće različitost i kvalitet sadržaja za sve uzraste i interesovanja.

To je vrijeme kada se sumiraju rezultati učinjenog u prethodnom periodu na svim poljima djelovanja lokalne uprave, ali i vrijeme kada se na upotrebu našim sugrađanima daju važni infrastrukturni  objekti.

Prema riječima rukovoditeljke Službe predsjednika Opštine Slobodanke Roganović, osim uobičajenih kulturnih i sportskih programa, u okviru pomenute manifestacije ove godine je potencirano i na programima koji imaju za cilj promociju i valorizaciju turističkih, ali i poljoprivrednih potencijala našeg grada.

„Na sam praznik – 18. septembar biće upriličena svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će se predsjednik Opštine, u okviru prigodne riječi, osvrnuti na prethodni period, ali i najaviti planove za neki naredni period. Takođe, na samoj sjednici biće uručene i Osamnaestoseptembarske nagrade kao i studentske nagrade najboljim studentima“, navela je ona i dodala da će u okviru Putujuće radionice za ambasadore, koju Opština organizuje sa Tehnopolisom, naš grad posjetiti veliki broj diplomatskih predstavnika raznih zemalja. Tokom dvodnevnog boravka u Nikšiću oni će prisustvati svečanoj sjednici, ali i obići poljoprivredne proizvođače, kulturne znamenitosti  i privredne kapacitete našeg grada.

Opština Nikšić i ove godine pripremila je bogat i kvalitetan program iz oblasti kulture koji će pratiti Septembarske dane, pa je tako potpredsjednica Sonja Nikčević istakla da žele da građani Nikšića, od najmlađih do onih u zrelijem dobu, prisustvuju događajima i svi zajedno daju svoj doprinos obilježavanju dana našeg grada. Tako će uoči dana Opštine u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“ ministar kulture Janko ljumović otvoriti Izložbu „Između sjećanja i otpora“ koju priređuju Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, Ministarstvo kulture i JU „Muzeji i galerije“.

„U Nikšićkom pozorištu 27. septembra u terminima od 12 i 14h biće izvedena predstava „Bajka o ribaru i ribici“ kao poklon opštine Nikšić prvacima. Poklon prvacima i najmlađima je i gostovanje Šante Pante na platou ispred Robne kuće 6. septembra sa početkom u 12h“, najavila je potpredsjednica.

Tokom avgusta uživali smo u brojnim festivalima, pa se u tom ritmu nastavlja i u septembru.

„U okviru Septembarskih dana kreće Nikšić Guitar festival, 12. po redu, koji će početi 25. septembra u 20h, nastupom Simfonijskog orkestra i soliste – pobjednika prošlogodišnjeg Guitar festivala. Septembar završavamo Boem festivalom, jednim novim festivalom u organizaciji Tehnopolisa sa predstavnicima turističkog klastera i Zahumlja, koji će se realizovati 29. i 30. septembra.  U povodu 23. godišnjice od smrti Vita Nikolića, u okviru Viluškog kulturnog ljeta, 10. septembra će, sa početkom u 18h u Domu na Bilusima, biti priređeno Veče poezije i prikazivanje filma „U trag zaboravu“, autorke Maje Janjušević“, ističe Nikčević.

Narodna biblioteka “Njegoš” će upriličiti promociju reprint izdanja knjiga “Nikšić-Onogošt Petar Šobajića i “Zaloga” Vladimira Mijuškovića 13. septembra u Gradskoj kući sa početkom u 20h, kao i promociju antologije “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015” 11. septembra. Takođe ta ustanova će 15., u saradnji sa Maticom crnogorskom – ogranak Nikšić organizovati promociju romana “Bibliotekar”.

Turističko pozicioniranje Nikšića se dešava u značajnoj mjeri zahvaljujući festivalima, kaže ona, pa tako 27., na Svjetski dan turizma, Turistička organizacija realizuje Panel diskusiju na temu održivog turizma, a istog dana upriličiće i prateće događaje. Turistička organizacija je i partner ovogodišnje oldtajmer izložbe koja će se realizovati 10. septembra sa centralnim događajem u Njegoševoj ulici u intervalu od 14 do 17h.

U okviru Septembarskih dana, pored raznih kulturnih i zabavnih sadržaja očekuje nas i desetak sportskih. Kako je kazao sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Milan Korać, Septembarski sportski dani počinju danas u 16h, turnirom basketa „3 na 3“ .

„Zatim imamo Turnir petlića u malom fudbalu, odnosno naših najmlađih sugrađana koji se tradicionalno održava na gradskom trgu u organizaciji opštinskih sekretarijata, a on će se održati 8. septembra. Biciklistička rekreativna manifestacija na kojoj se očekuje učešće oko 300 biciklista održaće se 10. septembra. Veterani fudbalskog kluba Sutjeska ponudili su nam ove godine jedan novi program, pa će tako 11. septembra na pomoćnom stadionu fudbalskog kluba Sutjeska organizovati memorijalni turnir Džavid Tuzović, u znak sjećanja na ovog sportista koje je bio jedan od osnivača fudbalskog kluba Sutjeska, kapiten, sekretar i prvi sportski reprezentativac u istoriji Crne Gore“, pojašnjava Korać.

Već tradicionalno, 15. septembra u Sportskom centru održaće se prvenstvo Nikšića u brzopoteznom šahu, a u mini basketu osnovnih škola iz Nikšića 16. septembra u dvorištu OŠ „Ratko Žarić“. Takođe tradicionalna Ulična trka ove godine pomjerena je i održaće se 20. na platou ispred Robne kuće, a očekuje se, prema riječima Koraća, veliki broj takmičara iz Crne Gore i susjednih država što je bila praksa i prethodnih godina.

Društvo za sportsku rekreaciju „Veterani Nikšić“ priprema i ove godine šesti memorijalni turnir „Prof. dr Vojo Nikolić“ koji će biti održan 21. septembra u Sportskom centru.

„Borilačke vještine, na kupu karatea u Nikšiću 30. septembra okupiće sve one borce iz ovoga sporta i očekuje se oko 350 takmičara iz 30 klubova iz cijelog regiona. Kup Nikšića u ribolovu održaće se 16. septembra na jezeru Krupac, zatim kup Nikšića u tenisu u Sportskom centru 9. septembra, kao i dvodnevni turnir 23. i 24. septembra u rukometu koji će biti održan u dvorani Sportskog centra. Tokom Septembarskih dana biće održana i Međunarodna izložba pasa raznih rasa koja je već postala tradicionalna dok će i Dani meda zauzeti svoje mjesto u okviru Septembarskih dana“, zaključuje Korać.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci