Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Potpisan Ugovor o realizaciji Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću

ministar_i_gradonacelnik
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 02.02.2016. u 13:31

Danas je u radnoj posjeti Opštini Nikšić boravio ministar kulture u Vladi Crne Gore Pavle Goranović, koji je sa predsjednikom opštine Veselinom Grbovićem potpisao Ugovor o realizaciji Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a povodom ovog događaja održana je konferencija za medije u Gradskoj kući gdje je i predstavljen februarski repertoar.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović istakao je da se Program realizuje već dvije godine i da ulazi u treću, kao i da su sva očekivanja ispunjena, a u nekim segmentima i nadmašena.

Tokom 2014. godine realizovano je oko 250 programa, a u 2015. oko 315. On je istakao da je zadovoljan prezentovanim programom, ali da ga najviše raduje odziv publike, te da je bilo preko 100.000 posjetlaca tokom prethodne dvije godine. On je naveo da su u Program osim Ministarstva kulture i Opštine, aktivno uključene i sve lokalne i državne institucije kulture.

Osim svakodnevnog repertoara, posebno je napomenuo „Gitar fest“, „Bedem fest“ i „Lake fest“, kao i „Festival glumca“ i  nedavno oživljene „Književne susrete“.

''A kako je ove godine deset godina od održavanja referenduma, planiraju se brojne manifestacije u Nikšiću'', dodao je on.

Osim programskog dijela, značajna ulaganja odnose se i na infrastrukturu.

Nikšićko pozorište dobilo je zgradu sa multimedijalnom salom, a za godinu dana od početka rada programe je u pozorištu propratilo oko 30.000 gledalaca. Takođe, u jednom dijelu je završena i restauracija Rimskog mosta na Moštanici, a radovi će biti nastavljni tokom ove godine. Zatim, na Bedemu su urađene određene intervencije, kao i na nalazištu Crvena stijena, ali i restauracije spomen obilježja kao što je onaj na Vraćenovićima. Planira se konzervatorski projekat crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a potpisan je i ugovor sa Centrom za konzervaciju u vezi obnove rodne kuće Save Kovačevića i spomenika palim borcima u Goliji.

''Kao najznačajniji projekat izdvajamo konzervatorski projekat za rekonstrukciju dvorca kralja Nikole, kao i brojne druge aktivnosti mimo Programa, koje će učiniti da nikšićka kulturna scena živi punim kapacitetom'', istakao je Grbović, koji se na kraju zahvalio Ministarstvu kulture na dosadašnjoj saradnji.

Ministar kulture Pavle Goranović rekao je da je projekat urađen prema utvrđenim prioritetima razvoja kulture na nacionalnom nivou prema kojima je obaveza Ministarstva, ravnomjeran razvoj kulture u svim opštinama.

''U kontekstu cjelovitog razvoja, Nikšić ima posebno mjesto. Ali, ne samo zbog toga što je drugi grad po veličini, kao ni to što je univerzitetski centar već zbog svog kulturnog potencijala. Istakao je da su tokom dvije godine ostvareni vidljivi rezultati. Preko 560 kulturno-umjetničkih programa, kao i 21 program žaštite i očuvanja kulturnih dobara, kao i da su revitalizovane važne manifestacije poput „Festivala glumca“, „Septembarski dani“, kao i „Nikšićki književni susreti“, dodao je ministar Goranović.

Ministarstvo kulture je, takođe, organizovalo ''Info dane'' posvećene programima Evropske unije (EU) -  ''Kreativna Evropa'' i ''Evropa za Građane''.

U cilju cjelovitog razvoja država je obezbijedila ukupna sredsta u iznosu od više od 900.000 eura od čega za kulturno-umjetnički dio 360.000, a veliki dio sredstava usmjeren je za završetak zgrade Nikšićkog pozorišta, Scene 213 i Dvorca kralja Nikole.

Sumirajući rezultate, ministar je istakao da su ostvareni veliki efekti, i potvrdio da će se program nastaviti i u 2016. godini.

Rukovodilac projekta Slobodanka Roganović istakla je dva važna momenta, a to su buđenje kulturne scene kao i oživljavanje kulturnih institucija. Ona je navela da slijedi obilje programa, kao i da će svakog mjeseca biti predstavljeni programi.

Tokom februara biće predstavljen 21 program, a počinje večeras projekcijom filma "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. 

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 19 časova, biće upriličen Završni koncert omladinskog i dječjih folklornih ansambala JU "Zahumlje" pod nazivom "Djeca, srcem".
U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – drama “Bajkeri”, horor “Egzorcizam”, horor “Ubod” i animacija “Gojazan ja 4”, koja će biti pretpremijerno prikazana od 22. juna.
U sali Nikšićkog pozorišta, u okviru "Revije dokumentarnog filma", koja se realizuje u saradnji sa UnderhillFestom, biće upriličena projekcija dokumentarnih filmova "Porodica na određeno vrijeme“, u režiji Seada Šabotića i "Dezerteri“, u režiji Damira Markovine.