Predstava “Dve žene i jedan rat” u ponedjeljak u Nikšićkom pozorištu

Poster
 • Autor onogost.me
 • 01.12.2023. u 14:56
Predstava „Dve žene i jedan rat”, rađena po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Aleka Conića, biće izvedena u ponedjeljak, 4. decembra, na sceni Nikšićkog pozorišta, od 20 časova.

Glumice Vjera Mujović i Marija Bergam tumače uloge jednih od najvećih zaboravljenih srpskih dobrotvorki Mebel Grujić i Jelene Lozanić,  a u ulozi Batlera pojavljuje se glumac Danilo Babović.

“Ovo je jedina predstava koja govori o prijateljskom odnosu dva naroda, srpskog i američkog tokom Velikog rata, najkritičnijeg perioda srpske istorije, a koje se ogleda kroz sudbinu dvije žene, koje su višegodišnjim, strastvenim zalaganjem za Srbiju širile diplomatsku misiju širom svijeta. Jedna je Amerikanka – Mabel Danlop Gordon Grujić, udata za srpskog diplomatu Slavka Grujića, a druga Srpkinja – Jelena Lozanić, kasnije udata za najvećeg američkog dobrotvora srpskog naroda DŽona Frotingama.  Obje imaju dvije domovine – Srbiju i Ameriku.

Zbog svog snažnog humanitarnog rada, Mabel Grujić je svjetska štampa prozvala srpskom Jovankom Orleankom. Prepričavalo se kako je okupila i ujedinila američke dame iz visokog društva da pletu vunene čarape za srpske vojnike na frontu i sa svojim usvojenim narodom prešla Albaniju, tokom čega je zauvijek izgubila šansu za potomstvom. Zajedno sa Mihajlom Pupinom gradila je domove za napuštenu srpsku siročad i mobilisala američke ljekare da dođu u Srbiju i pomažu svojim kolegama u bolnicama. Jedna od najvećih zasluga ovog srpsko-američkog para, Mabel i Slavka Grujića, jeste animacija Karnegi fondacije da uputi novac-tadašnjih 100 000 dolara, za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu, što će ostati jedan od njihovih najvećih doprinosa.

Sa druge strane – Jelena Lozanić, ćerka prvog rektora beogradskog univerziteta, Sime Lozanića bila je veliki borac za ženska prava, a tokom rata dobrovoljna bolničarka koja se brinula o ratnoj siročadi. Kao predstavnica jugoslovenskog Crvenog krsta, tokom rata, od 1915. do 1920. godine, odlazi u veliku humanitarnu misiju u Ameriku gdje sakuplja novac za srpsku vojsku i iznemogao narod. Poput Mabel i ona je pokretala radionice u kojima su Amerikanke i Kanađanke šile zavoje i odjeću za srpske vojnike, gostovala na brojnim univerzitetima i držala predavanja širom Amerike.

Upravo tamo upoznaje svoju najveću ljubav-Džona Frotingama, koji je već uveliko zaražen ljubavlju prema Srbiji u kojoj je proveo najljepše godine tokom kojih je odhranio preko 600 djece iz Vranja i okoline. Ovaj zaboravljeni američki dobrotvor je poklonio Srbiji u vidu donacija iznos od čak četiri državna budžeta iz 1915. godine”, navodi se u najavi predstavi.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta po cijeni od pet eura.

Informacije i rezervacije na tel. 067/ 932 646.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Knjiga “Hommage Novu Vukoviću”, kao i 20. broj časopisa “Riječ”, koji je posvećen akademiku Vukoviću, biče predstavljeni večeras na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u svečanoj sali u 18 časova.
  Animirani film „Maša i medvjed – još zabavnije“ i „Dobar šef“ biće prikazani danas u Nikšićkom pozorištu. Projekcija filma „Maša i medvjed – još zabavnije“ biće u dva termina, 10h i 12h, a „Dobar šef“ sa početkom u 20h.