Predstavljena zbirka poezije „Iz Nikšića s ljubavlju“: Poetska razglednica našeg grada

56270026_926978910966741_5059546975918096384_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 05.04.2019. u 07:07

U nešto drugačijem ambijentu i atmosferi, sinoć je brojnoj publici u koncertnoj sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ predstavljena zbirka poezije „Iz Nikšića s ljubavlju“.

„Želja nam je da ovaj zbornik savremenog pjesničkog stvaralaštva Nikšićanki i Nikšićana, predstavlja poetsku razglednicu našeg grada i promoviše ga na najljepši način“, kazao je koordinator projekta “Iz Nikšića s ljubavlju”, Radoje Mijušković iz Alfa centra.

On je izrazio zadovoljstvo što u našem gradu postoji veliki broj mladih ljudi koji su naklonjeni poeziji i kako ističe, bio je pozitivno zatečen stihovima autora koji su po prvi put u ovoj zbirci objavili svoje pjesme, a kojih, kako kaže, nije malo.

Po prvi put su se u publici našli autori pjesama, koji su imali priliku da na drugačiji način dožive svoje stihove, za šta su se pobrinuli mladi umjetnici iz Dramskog studija „Prazan prostor“ i volonteri Alfa centra. Uz scensku koreografiju, glumački talenat i sa mnogo emocija, šestoro mladih umjetnika su na jedinstven način donosili svaku pjesmu. Oduševljena publika u prepunoj sali muzičke škole više puta je dugim aplauzom nagrađivala njihov talenat.

Za muzički užitak bile su zadužene učenice Srednje muzičke škole Sara Stamatović, Anđela Todorović i Ivana Dendić sa svojom profesoricom Ivanom Pešić.

„Pozivam vas da zajedno radimo na tome da ovaj grad zaista ponovo bude veliki, mislim da smo večeras za Nikšić s ljubavlju i iz Nikšića s ljubavlju pokazali da se može, da treba, da se ima prostora i da jedino zajedno možemo da radimo“, poručio je na kraju večeri izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović.

Zbirka poezije sadrži najbolje ocijenjene radove pristigle na poetski konkurs „Iz Nikšića s ljubavlju“. Konkurs je dio istoimenog projekta koji je Alfa centar realizovao u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD.

Na kokurs su pristigla 62 poetska rada, od kojih su se 43 našla u zbirci, koja je ilustrovana fotografijama sa foto konkursa „Iz Nikšića s ljubavlju“, takođe realizovanog u sklopu projekta.

Afirmacija mladih pjesnika

Kako je zapisao recezent zbirke Goran Radojičić, riječ je o dominantno modernoj poeziji u kojoj preovlađuju ljubavni, ali i aktuelni socijalni i društveni motivi.

„Fokus ovog projekta je na pokušaju dodatnog afirmisanja nikšićkih pjesnika na književnoj sceni, kao i ostvarivanje afirmacije „nepoznatih“ mladih pjesnika. Kako je, u najvećoj mjeri, riječ o srednjoškolcima i studentima time ova knjiga dobija na značaju i zbog uključivanja mladih snaga u njen nastanak“, zapisao je Radojičić.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ove godine na otvaranju Nikšić Guitar festivala, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, gudači dubrovačkog orkestra nastupiće u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h. Ulaz na koncert je slobodan.
Nikšićka publika u oktobru imaće priliku da odgleda tri predstave koje su na repertoaru Nikšićkog pozorišta.