Predstavljeni „Fluk“ i „Fluk i Kana“: Romani ljubavi za sve generacije

djecja_citaonica_koristiti
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 05.06.2019. u 12:10

Istinitu i neobičnu priču o zlatnom retriveru Fluku i njegovoj sestri Kani donosi nam autorka Andrijana Nikolić u svojim romanima za djecu „Fluk“ i „Fluk i Kana“, koji su danas predstavljeni u Dječjoj čitaonici JU Narodna biblioteka „Njegoš“.

Romani su pisani u prvom licu, a pas Fluk je fiktivni pripovjedač koji nam „priča“ priču o sebi i svom životu, kada odbačen od majke dolazi u porodicu koja počinje da brine o njemu.

„Fluk je pas koji živi svoj ljudski život u koži zlatnog retrivera. Roman „Fluk“ priča o svojim doživljajima sa svojom porodicom, kuda je putovao, šta je naučio, šta je to bonton, kako se poštuje bonton u kući, na ulici, u svim onim objektima gdje je imao priliku da bude sa porodicom, jer je on njen član“, kazala je autorka Andrijana Nikolić.

U drugom romanu, „Fluk i Kana“, pripovjedač Fluk opisuje kako se mijenja neplanirano njegov život dolaskom sestre Kane.

„Suština je da se prikaže sestrinsko-bratski odnos, kada jednom bratu, koji je u centru pažnje četiri i po godine, odjednom neplanirano stigne sestra. Iako je u prvom sloju samo na oko roman za djecu, po mnogim univerzalnim porukama i dubokoj filozofiji roman je namijenjen svim generacijama. Mogu slobodno da kažem da su ovo romani ljubavi za sve generacije“, istakla je autorka.

Romani kod najmlađih otkrivaju vrijednosti koje su neprolazne: ljubav, zajedništvo, međusobno poštovanje, uzajamnu pomoć, o čemu će čitaoci moći posebno da uče u drugom romanu „Fluk i Kana“, kada će Fluk, kao protagonista, progovoriti o nesreći svoje sestre Kane, koja se u datom momentu našla u jako neizvjesnoj situaciji. Međutim, autorka otkriva, da će zahvaljujući porodici, ona biti izliječena, a lijek će stići sa dalekog  kontinenta, ništa manje nego iz Afrike.

Autorka ističe da je dolaskom kućnih ljubimaca, Fluka i Kane, život njene porodice postao emotivno bogatiji i da je to razlog zbog čega se odlučila da pas bude glavni pripovjedač.

 „Pokušala sam iz fizure jednog psa da vidim odnose među ljudima, kako se mi to ljudi međusobno gledamo, volimo ili ne volimo, kolike su razlike u životinjskom i ljudskom svijetu. Mislim da su neki rezultati, skoro minorni kada su i pitanju emocije i osjećanja“, objašnjava autorka.

Posebno oduševljenje i radost izazvao je pas Fluk, koji je prisustvovao promociji na opštu radost mališana iz osnovnih škola „Mileva Nikčević“ i „Jagoš Kontić“.

Organizator promocije je JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, a u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci