Premijera “Što je čoek do li biciklista” otvorila pozorišnu sezonu

biciklisti_naslovna
Miloš Zvicer
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2016. u 09:39

Premijera predstave “Što je čoek do li biciklista ili filozofija objektivnog biciklizma” izvedena je u nedjelju veče u Nikšićkom pozorištu.

Nikšićani su imali priliku da vide predstavu koja cjelokupno predstavlja ostvarenje ljudi iz našeg grada.

Rađena je po tekstu „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“ Zorana Kopitovića, koji je tragično preminuo prije 20 godina, a premijera je označena kao glavni događaj ovogodišnjih Septembarskih dana u Nikšiću. 

Koprodukciju su uradili Nikšićko pozorište i JU “Zahumlje”. Predstavu su pratile instalacije Marka Petrovića Njegoša, vajara iz Nikšića.

Režiju potpisuje Slobodan Milatović kome je ovo treće izvođenje po Kopitovićevom tekstu.

„Ovaj tekst smo radili prvi put prije 20. godina. U njemu ima toliko duhovitih poruka, ironije, a iako je predstava  o nama Crnogorcima Kopitović se potrudio da joj da dimenziju planetarnog pristupa. Tekst je toliko inspirativan da bih ga mogao u novim formama raditi svake godine“, rekao je proslavljeni režiser koji je osamdesetih sa pozorištem ”DODEST” donio alternativni teatar u Crnu Goru.

Kada je obnovljen, festival FIAT 1996. godine premijerno je izveo tekst „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“. Kopitović je napisao tekst po motivima svog romana „Amerikanac u Parizu“.

„U tekstu ima toliko duhovitih poruka, ironije… Iako je predstava o nama Crnogorcima, Kopitović se potrudio da joj da dimenziju planetarnog pristupa. Tekst je toliko inspirativan da bih ga mogao u novim formama raditi svake godine“, kazao je režiser.

Milatović je nakon predstave naglasio ulogu koju je imao Marko Petrović Njegoš. Za njega je rekao da je posle Kopitovića najzaslužniji za nastanak ovog osvarenja.

„Uradio je baš dobre instalacije i njegova likovna priča može da bude potpuno nezavisna od ove predstave“, podijelio je Milatović utiske.

Uloge su povjerene Momčilu Pićuriću, Velizaru Kasalici, Nebojši Vulanoviću, Dobrilu Čvoroviću, Mihailu Peroševiću, Sretenu Mitroviću, Voju Krivokapiću i Jani Bjelici. Nastupili su i folklorni ansambl i hor „Zahumlja“. Dobrilo Boban Čvorović rekao je da je bio akter i prvog igranja predstave prije 20 godina.

„Sve me je podsjetilo na Zorana. Sudeći prema prvim reakcijama publike mislim da smo ovaj lucidni tekst i rediteljsku i glumačku zamisao uradili kako treba“, rekao je on i dodao da je uvjeren da je sve ispalo dobro.

Njegov kolega, Nebojša Vulanović, takođe se osvrnuo na autora teksta Zorana Kopitovića, kome je napravljen omaž u do kraja ispunjemom Nikšićkom pozorištu.

„Ubijeđen sam da bi i Zoran bio srećan gledajući, po svemu sudeći, uspješno izvođenje njegovog teksta, u njegovom Nikšiću, od njegovih Nikšićana“, rekao je ovaj glumac.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 stižu tri nova filma – komedija „Šape gneva – legenda o Henku“, triler „Trag divljači“ i drama „Amsterdam“.
Dobra vijest stiže iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Radovi na rekonstrukciji kulturnog dobra Dvorca kralja Nikole biće konačno nastavljeni, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.