Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Scena 213: Književno veče posvećeno Slobodanu Vujačiću

scena
  • Autor onogost.me
  • 29.09.2015. u 06:28

Na Sceni 213, večeras će, sa početkom u 18 časova, biće održano književno veče posvećeno prof.dr Slobodanu Vujačiću. 

Na Sceni 213, večeras će, sa početkom u 18 časova, biće održano književno veče posvećeno prof.dr Slobodanu Vujačiću.

Na Književnoj večeri će učestvovatii prof. dr Milorad Simunović, publicista Maksim Vujačić, pjesnik Andrija Radulović i glumac Sreten Mitrović. Veče će voditi prof. dr Lidija Vujačić.

Učesnici književne večeri će govoriti o ličnosti i djelu Slobodana Vujačića, univerzitetskog profesora, književnika, vrsnog govornika, ali i čovjeka iz naroda, kako je često govorio za sebe, i jednog od najpoznatijih crnogorskih boema koga su voljeli i intelektualci i radnici i seljaci, a posebno njegovi studenti. O odabranim djelima, posebno knjigama “Antidnevniku”, Vujačićevoj najpopularnijoj i najčitanijoj knjizi, kao i poslednjoj “Ritmovi duha”, ali i zbirkama pripovijedaka “Krilata kula”, “Oči”, naučnim monografijima “Crnogorska socijalna literatura” i “Crnogorski književni tokovi između dva rata”, kao i drugim književno-istorijskim, kritičkim i polemičkim tekstovima učesnici će govoriti sa različitih aspekata.

Takođe, osim književnog i naučnog stvaralaštva, govoriće i o širem javnom djelovanju prof.dr Slobodana Vujačića tokom svog ispunjenog i dinamičnog života, kao i o njegovoj porodici koja je u različitim kontekstima i vremenima ostavila značajan i upečatljiv trag u nauci, literaturi, politici i uopšte socio-kulturnom životu Crne Gore, ali i šire.

Slobodan Vujačić je rođen 1931. godine u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Svoj radni vijek je, kao redovni profesor iz oblasti crnogorske književnosti, proveo najviše na Univerzitetu Crne Gore. Za svoj četrdesotogodišnji rad u nauci i prosvjeti, u okviru kojeg je bio prepoznatljiv po neposrednoj i originalnom komunikaciji i požtvovanošću u radu zbog čega ga s ljubavlju pamte generacije studenata, dobio je 1994. godine nagradu “Oktoih”. Bio je organizor i učesnik na velikom broju simpozijuma i naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Objavio je nekoliko naučnih monografija, priredio niz izdanja, među kojima su naročito zapažene zbirka pjesama “Augustina Tina Ujevića”, “Auto na korzu”, “Istorija crnogorske književnosti 20.vijeka”, “Crnogorski iseljenici”, kao i desetine stručnih i naučnih tekstova, priča itd. Dobitnik je poznate Politikine nagrade za kratku priču. Pokretač je i prvi urednik časopisa “Spone”. Organizator je Nikšićkih književnih susreta. Bio je, kao nezavisni kandidat, član Predsjedništva Republike Crne Gore. Profesor Vujačić je umro 1998. godine u Nikšiću, gdje je i sahranjen.

Književno veče je u organizaciji Filozofskog fakulteta Nikšić, a u okviru manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2015” i i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiċu. 

Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – animirani “10 života”, akcija “Borderlands” i drama “78 dana”.
U sali "Zahumlja" večeras će biti upriličena promocija knjiga "Tužna zemunska priča" i "Vudu priče", autora Radenka Stojanovića, repera, pjesnika i književnika, poznatijeg pod umjetničkim pseudonimom Voodoo Popeye.