Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Scena 213: Književno veče sa Filipom Davidom

david
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2015. u 07:28

Na Sceni 213, večeras će, sa početkom u 20h, biti održano književno veče sa ovogodišnjim dobitnikom prestižnih priznanja - Ninove nagrade i nagrade „Meša Selimović“ - piscem Filipom Davidom. 

Podsjećamo da je nagrada piscu dodijeljena za najbolji roman objavljen u 2014. godini – „Kuća sećanja i zaborava“. O stvaralaštvu autora govoriće Božo Koprivica. Organizatori ovog događaja, u okviru XVIII Nikšićkih književnih susreta, su Opština Nikšić i Ministarstvo kulture Crne Gore. Ulaz je slobodan.
Filip David (1940, Kragujevac) je srpski pisac jevrejskog porijekla, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija i objavio knjige pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, roman „Hodočasnici neba i zemlje“ i knjige eseja „Fragmenti iz mračnih vremena“ i „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirko Kovačem objavio je „Knjigu pisama 1992-1995“. Pripovijetke i roman su između ostalih dobili nagrade: „Milan Rakić“, Ćopićevu, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu. Od početka rata, na prostorima bivše Jugoslavije, napisao je veći broj angažovanih tekstova pod zajedničkim nazivom „Zapisi iz mračnih vremena“. Tekstovi su emitovani na francuskom radiju (RFI), objavljivani u „Našoj borbi“, „Feral Tribunu“ i mnogim drugim novinama i časopisima u zemlji i inostranstvu. 
Član je Grupe 99, osnovane na Frankfurtskom sajmu knjiga 1999. i jedan od utemeljivača nezavisne književne asocijacije Forum pisaca, osnovane u decembru 1999. godine.
Filip David je radio kao redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.