Scena 213: Počinje Međunarodni festival kratkog filma Balkan Beyond Borders

Poster
 • Autor onogost.me
 • 11.10.2023. u 10:32
Na Sceni 213, od danas do 14. oktobra, biće održano 14. izdanja Međunarodnog festivala kratkog filma Balkan Beyond Borders sa temom Edgetables.

Organizator Festivala je Producentska kuća Protos Film iz Grčke, u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore Filmskim centrom Crne Gore, Opštinom Nikšić i Turističkom organizacijom Nikšić, a realizuje se u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2023.

Balkan Beyond Borders se svake godine održava u različitom balkanskom gradu, podržavajući i promovišući filmske autore iz balkanske regije.

Tema Edgetales inspirisana je “bajkama” koje pripovijedaju priče koje žele ponovo da artikulišu i rekontekstualizuju pojmove “granice”, ograničenja i graničnosti, ličnih iskustava koja čine vidljivim ono što je skriveno i što se ne može vidjeti. Na festivalu će biti prikazana kolekcija kratkih filmova – edgetales – koji obuhvataju širok spektar pitanja i tema koje se često razmatraju na rubu društva, na “ivicama”, te predstavljaju različita iskustva iz balkanske regije.

Uz takmičarski program koji se sastoji od 33 filma, filmski stvaraoci će imati priliku da budu nagrađeni sa ‘BBB Best Prize’, ‘First Entry’, ‘Audience’ i tri ‘Special Mentions’.

Program projekcija uključuje sekciju BBB Focus: Italija sa kratkim filmovima kustosa festivala kratkometražnog filma Villamare, sekciju BBB Beyond koja predstavlja međunarodni program, te sekciju BBB & Co: mladi kreativci – svježe ideje, u saradnji sa Školom filma sa Univerziteta Aristotel iz Soluna, Grčka. F

Publika, posjetioci i gosti su pozvani da 13. i 14. oktobra u prostorijama IPC Tehnopolis učestvuju u dvodnevnom događaju BBB Cine-Forum pod nazivom ‘Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost’, koji se razvija oko nastojanja da se istraži balkanska kinematografija, njen(i) ‘identitet(i)’, njena prošlost i istoričnost, sadašnji izazovi i kreativne mogućnosti koje su pred nama.

Aktivnosti se sastoje od okruglog stola Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz kinematografiju, masterclass-ova i radionica o filmskom stvaralaštvu i pripovijedanju, gdje će publika, gosti i učesnici imati priliku da učestvuju u razgovorima i upoznaju se sa praktičnim pristupima filmskom stvaralaštvu. BBB Cine-Forum se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Ulaz je slobodan.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Studentski teatar iz Podgorice izveo je predstavu "Restoran Desert flower" u velikoj sali nikšićkog "Zahumlja", u znak poštovanja prema ličnosti Gorana Bulajića, koji je nedavno iznenada preminuo.
  Predstava za djecu „Bajka o elektricitetu” (8+), koju je po tekstu Milene Bogavac adaptirao i režirao Milo Vučinić, biće izvedena u ponedjeljak, 11.decembra, u 12 časova na sceni Nikšićkog pozorišta.
  Otvoren je šesti po redu konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.