Scena 213: Ždera iz kontejnera

zdera
  • Autor onogost.me
  • 10.09.2015. u 08:06

Na Sceni 213, u četvrtak i petak, sa početkom u 11  i 13 časova , za učenike osnovnih škola, biće izvedena predstava za djecu Ždera iz kontejnera.

Riječ je o autorskom projektu Obrada Nenezića, urađenog u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i NVO “Alarm art” iz Nikšića.

“ŽDERA IZ KONTEJNERA” ima ozbiljan podtekst, koji obavezuje da se ne eksperimentiše sa njim, već da ukazuje i edukuje. Iz tog razloga sam siguran da je klasični pristup postavljanja jedne drame, koja je napisana po svim pravilima klasične, a savremene drame, pored samog dramskog predloška, najbolji put do dječje psihologije. U vremenu otuđenja, kad su dječji vidici suženi na kompjuterske monitore i TV ekrane, gdje se u izobilju nude virtuelne ‘šarene laže‘, došao sam na ideju da se pozabavim stvarnim problemima današnjeg vremena, ne izbjegavajući tehnološke napretke, već ih stavljajući u funkciju vaspitanja naših malih junaka: Zeze Princeze, Gage Tojage i Mrguda, koji umjesto da žive u svijetu kompjuterskih igrica i televizijskih kanala, svoje djetinjstvo provode igrajući se u svom kvartu, ali čeznući da se i oni, kao njihovi idoli jednom pojave na ekranu, ali kao pobjednici televizijskog takmičenja za male zvijezde. U svojoj namjeri će ih prvo omesti zastrašujući pijanac koji živi u kontejneru, a djeca ga zovu Ždera, jer sumnjaju da jede malu djecu. No, kako to biva u pozorišnom svijetu, dvije energije će se spojiti u jednu, koja će djeci pomoći da uspiju na takmičenju, a Žderi da preispita svoje navike, ali i život. Pogotovo će to doći do izražaja i dati novi preokret i zamajac radnji kad i naši junaci, a i mi, saznamo da je Ždera u stvari Zezin djed, inače poznati dječji pjesnik, koji se odao alkoholu, i nije umio da stane na tom putu ka dnu ljudske svijesti i egzistencije… Al, djeca se uvijek nalaze na pogrešnom, tj. pravom mjestu, kad je pozorište u pitanju, pa naša drama neće imati nesrećan kraj, već poučni, što i jeste svrha svakog dječjeg pozorišnog projekta“, riječi su autora projekta Obrada Nenezića.

Predstava se prikazuje u okviru manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2015” i Program podrške razvoju kulture u Nikšiću.

U predstavi igraju Nikola Vasiljević, Mihailo Mića Kaljević, Nina Koprivica, Đorđije Roganović i Andrija Miković.

Autor muzike je nikšićki rok sastav “Autogeni trening”. Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U foajeu Nikšićkog pozorišta danas, sa početkom u 12 časova, a povodom obilježavanja jubileja 110 godina postojanja i rada Gimnazije "Stojan Cerović", biće otvorena Izložba radova "Priđi - primijeti", učenika Gimanzije.
Na Sceni 213, u Hotelu Jugoslavija večeras, sa početkom u 18.30 časova, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, polaznici JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić upriličiće kulturno-umjetnički program pod nazivom "Otvori mi prozore".