Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Spomenik na Goliji ponovo blista

spomenik_golija1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 21.06.2018. u 09:05

Nakon što je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore nedjeljama vrijedno radio, pod rukovostvom Željka Čelebića, spomenik na golijskom Krscu, posvećen borcima i žrtvama fašističkog terora palim u NOR-u dobio je novi sjaj.

Naime, konzervatorska ekipa je pokazala da odlično radi svoj posao, pa se vratila sva ljepota ovog spomenika koju je nagrizao „zub vremena. Tim povodom cvijeće na obnovljeni spomenik položili su zajedno članovi UBNOR-a i antifašista Nikšića, Cetinja i Podgorice.

Zajednički stav svih učesnika koji su prisustvovali ovoj svečanosti je da moramo stalno čuvati, održavati i obnavljati spomen-obilježja iz naše slavne prošlosti.

Nedaleko od ovog spomen-obilježja nalazi se veliki centarlni spomenik svih boraca NOR-a i žrtava fašističkog terora bivše golijske opštine koji je u jako lošem stanju. Pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Željko Kalezić je zahvalio na odličnoj saradnji UBNOR-a i antifašista Nikšića i mještana sa Centrom i obećao da će uskoro i ovaj veliki spomenik dobiti novo ruho.

Pedesetak kilometara od Nikšića 1954. godine podignut je Spomenik borcima i žrtvama fašističkog terora palim u NOR-u u herojskoj borbi za bolju i srećniju budućnost svoga naroda. Na spomeniku su uklesani stihovi:

„Vi niste uzalud pali divni junaci!

Imena vaša svetle pred nama

kao bodreći znaci.

Neuništivo srve vaše,

u nama bije dajući našim

srcima snagu čelika.

Uz svakog živog stražara

po jedan mrtvi bdije,

o, zemljo naša kako si

postala moćna i velika.“

                               J. Popović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci