Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stećci na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine

12781974_10205434647333233_578524266_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 16.07.2016. u 11:17

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO, koji zasijeda u Istanbulu od 10-20. jula, danas je donio odluku o upisu stećaka - srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika na UNESCO listu svjetske baštine.

Upis stećaka, kulturnog fenomena karakterističnog za područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, zajednička je serijska nominacija četiri države koje uspješno sarađuju od 2009. godine.

Status mjesta svjetske baštine dobilo je 28 lokaliteta sa područja 4 države, od čega tri nekropole stećaka sa područja Crne Gore.

Grčko groblje u Plužinama, te Bare Žugica i Grčko groblje na Žabljaku, od danas imaju status UNESCO mjeta svjetske baštine.

“Crna Gora je ovim upisom obezbijedila međunarodnu prepoznatljivost i prestižni UNESCO status za još jedan lokalitet, pored do sada upisanih Kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

portalanalitika

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.